Členské aktuality

Návštěva podniku Preciosa v Křišťálovém údolí

Bylo jednou jedno křišťálové údolí, a v něm šikovní čeští skláři už od roku 1548 vyráběli sklenice, perly a lustry z krásného skla, které se po celém světě proslavilo jako český křišťál.

České země byly tehdy součástí rakouské monarchie a na český trůn v roce 1743 usedla císařovna Marie Terezie. U příležitosti oslav její korunovace první a dodnes poslední českou královnou, jí předchůdce dnešní firmy Preciosa Lighting vyrobil křišťálový lustr s rozvětvenou konstrukcí, ověšený broušenými sklíčky. Tehdejší český dar dal později název všem lustrům tohoto tvaru: tereziány.

Nikdy nepřerušená tradice a vášeň pro sklo dala v Jizerských horách vzniknout mnoha firmám včetně Preciosy, která vyrostla v nejvýznamnější sklářskou firmu světa. Preciosa ve svých 16 závodech v 9 městech dnes dává práci více než 4000 lidí. Ačkoliv středobodem celé společnosti je dodnes Kamenický Šenov s romantickým výhledem na horský masiv a mlhavou krajinu, firma má zastoupení i ve 14 zemích světa. Její lustry najdete nejčastěji v luxusních hotelech a kasínech, v sídlech orientálních šejků nebo na výletních i soukromých jachtách.

Francouzsko-česká obchodní komora pro své členy v pátek 12. května zorganizovala exkurzi u českého výrobce křišťálových lustrů, který denně zpracuje 40 tun skla. Hosty přivítal  Stanislav Kadlec, executive vice chairman of the board, a ředitel afilace Preciosa Lighting Europe Pavel Kadleček, kteří představili historii značky a významné milníky a objevy. Prohlídka pak zavedla hosty do slévárny, na ukázku výroby forem na lití do písku, do brusírny, a montáž a do ateliéru, kde vznikají nové nápady a technologie. Každý účastník si také mohl zkusit za pomoci odborníků vyfouknout vlastní sklenici. Přepravu do Kamenického Šenova laskavě zajistila společnost Data Autotrans.

Ti z vás, kdo se nemohli účastnit osobně, se mohou s prací českých sklářů a produkcí Preciosy seznámit v novém vlajkovém obchodě v Rytířské 29. Další možnost poznat zajímavou společnost, která uspěla na francouzském trhu, budete mít již v úterý 23. května odpoledne, kdy své brány otevře showroom společnosti Alukov v pražském Karlíně.