COVID-19  •  Sektorové aktuality

Nový krok v uvolnění zdravotních opatření

V pondělí 17. května bude učiněn nový krok v uvolňování protiepidemických opatření v souvislosti s neustálým zlepšováním zdravotní situace v České republice. Bude povoleno znovuotevření restauračních teras a pořádání kulturních akcí pod širým nebem (do 700 osob). Od 24. května budou moci obnovit činnost také hotely a penziony. V případě restaurací se hosté se budou muset prokázat testem, očkováním nebo proděláním nemoci covid-19.  

Zahrádky restaurací otevírají od 17. května v režimu maximálně čtyři hosté u stolu, pokud nejde o osoby ze společné domácnosti. Hosté se budou muset prokázat testem, očkováním nebo proděláním nemoci covid-19. Testy nesmí být starší než 72 hodin. Platnost PCR testů je jeden týden. Zákazníci si také mohou přinést vlastní test a použít jej na místě. Mezi stoly budou muset být navíc rozestupy alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost by měla být i od kolemjdoucích, pokud zahrádka není jiným způsobem oddělena například od chodníku. Jinak kapacita zahrádek omezena nebude. 

Kulturní akce 

První venkovní kulturní akce se opět budou konat až pro 700 sedících účastníků. Podmínkou bude buď absolvování testu, odstup nejméně 14 dnů od očkování, nebo nejvýše 90 dnů od prodělání nemoci covid-19.   

Kulturní akce, které se konají v uzavřených prostorách, vláda zřejmě povolí o týden později. Podmínkou bude maximální obsazení 50 procent kapacity míst k sezení a nejvíce 500 lidí uvnitř a 1000 lidí venku a opět buď očkování, test nebo odstup od prodělané nemoci ne delší než 90 dní.   

Návštěvy v nemocnici 

Od pondělí 17. května budou v nemocnicích také znovu povolené návštěvy. U lůžek akutní péče byly zakázány od konce ledna. Výjimkou byly porody, návštěvy u dětí nebo v hospicích. 

Ministr zdravotnictví uvedl, že návštěvy jsou možné při dodržení hygienických pravidel. Při posledním povolení návštěv v lednu byly možné jen s respirátorem FFP2, v délce půl hodiny a přijít mohly nejvýše dvě osoby. 

Očkování 

Kdokoli ve věku nad 45 let může požádat o termín očkování prostřednictvím webových stránek ministerstva zdravotnictví. V České republice žije přes 839 000 lidí této věkové skupiny. 131 700 z nich již k 9. květnu dostalo alespoň jednu dávku vakcíny. Přednost mají pacienti s určitými chorobami, zdravotníci, učitelé a pracovníci v první linii. 

Od 17. května se otevře registrace k očkování proti covidu-19 pro lidi ve věku 40 až 44 let 

Zdroje: