COVID-19  •  Sektorové aktuality

Nový výjimečný stav, nová opatření

[Translate to Tchèque:]

Aktualizace (22. března 2021): Od 22. března kabinet povoluje volnočasové aktivity v rámci celého okresu. Sportovci mají od dnešního dne výjimku z povinného nošení roušek v zastavěné části města. Lidé, kteří si jdou zaběhat nebo se projet na kole, nemusí mít ochranu úst a nosu v případě, že dokážou dodržet rozestup od ostatních minimálně 2 metry. Povinné testování zaměstnanců mají firmy nad 10 zaměstnanců, stejně tak státní podniky a úřady. Nově vláda zavádí rozšíření této povinnosti i na veřejné zaměstnavatele s méně než 50 zaměstnanci. Ke změně dochází i u seniorů, kteří půjdou na vycházku mimo sociální zařízení. Doposud museli po návratu jít do karantény a podrobit se dvěma PCR testům. Z tohoto nyní dostávají výjimku senioři, kteří už mají 14 dnů po ukončení očkovacího cyklu, tedy po podání druhé dávky vakcíny. Nesmí také jevit příznaky onemocnění. Tyto opatření platí do 28. března, do kdy je vyhlášen nouzový stav. 

Zdroje : https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-cesko-vlada-opatreni-blatny-havlicek_2103181947_cen, https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3285436-zive-tiskova-konference-po-jednani-vlady-o-opatrenich-pro-dalsi-tydny


Původně publikováno 1. března :

Vláda oznámila prodloužení výjimečného stavu o 30 dní, do 28. března. Zároveň od 1. března ve snaze omezit šíření epidemie vstupují v platnost nová, přísnější opatření kromě těch, která již existují. Nová opatření: povinné nošení respirátorů, omezení pohybu mezi okresy, uzavření mateřských a základních škol a zavření některých obchodů.

Cesty mimo vlastní okres bude muset každý při případné kontrole doložit buď příslušným potvrzením nebo čestným prohlášením. Vzor čestného prohlášení, vzor formuláře pro cesty mimo okres a vzor formuláře pro cesty do místa výkonu práce naleznete zde: https://www.mvcr.cz/clanek/pohyb-mezi-okresy.aspx

Od 1. března je povinné nošení chirurgických roušek nebo respirátorů i na pracovištích. Výjimku dostali lidé, kteří jsou v místnosti sami nebo pracují z domova. Ochranu nosu a úst musí pracovníkům zajistit zaměstnavatel. V prodejnách, provozovnách, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a veřejné dopravě to musí být respirátor, případně nanorouška nebo podobný prostředek odpovídající třídě FFP2. Od pondělí končí možnost v prodejnách, provozovnách a veřejné dopravě nosit dvě roušky místo respirátoru. Možné už není ani požívat látkové či jinak podomácku vyrobené roušky. Výjimku z nařízení mají například děti do 15 let. V zastavěném území obce bude třeba vždy nosit minimálně chirurgickou roušku, mimo obec to bude povinné jen v blízkosti lidí nežijících ve stejné domácnosti.

Zpřísnění se týká i pohybu přes den ve volném čase. Povoleny budou jen nezbytné cesty, například na nákupy, a cesty do přírody a sportování, ale jen za podmínky společné přítomnosti pouze členů jedné domácnosti a na území obce, ve které má osoba trvalý pobyt nebo bydliště.

Platí však výjimky, jako je dojíždění do práce nebo péče o blízkého. Mateřské a základní školy budou nyní uzavřeny spolu s některými obchody, které dosud byly otevřeny.

Vláda neplánuje žádné odstávky továren a dalších pracovišť, ale bude dotovat testy.

Tato nová omezení jsou plánována na období tří týdnů.

Zdroje :