Sektorové aktuality

Očekává se, že ekonomika poroste podle prognóz ministerstva financí o 3,1 %

[Translate to Tchèque:]

České ministerstvo financí odhaduje, že růst hrubého domácího produktu (HDP) by měl letos dosáhnout 3,1 %. Ministerstvo očekává, že v příštím roce bude růst vyšší, zejména díky očekávanému konci epidemické krize, která umožní oživení spotřeby v nejvíce postižených odvětvích. Ministerstvo však také upřesnilo, že podle prognózy veřejné finance letos skončí se schodkem 8,8 % HDP, v příštím roce pak 5,9 % 

Ve své lednové prognóze odhadlo ministerstvo ekonomický růst v roce 2022 na 3,4 %. V loňském roce česká ekonomika klesla o 5,6 %. Odhady ministerstva financí slouží jako východisko pro Konvergenční program, který je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády. Dokument musí vláda projednat a odeslat do Bruselu každoročně do konce dubna. 

Odhad inflace v nové prognóze pro tento rok vzrostl na 2,5 % z předchozích 1,9 %. Podle ministerstva financí je zvýšení odhadů způsobeno zejména růstem cen ropy a potravin. 

Resort počítá i s růstem nezaměstnanosti, stoupnout by podle něj mohla z loňských 2,6 % na 3,6 %. V roce 2022 pak na 3,7 %.

Stav veřejných financí 

V souvislosti se schodkem veřejných financí ministerstvo chystá úsporná opatření u příjmů i výdajů tak, aby v letech 2023 a 2024 byl schodek i zadlužení nižší, než by hrozilo bez plánovaných opatření. Celkový veřejný dluh by měl podle resortu stoupnout z loňských 38,1 procenta HDP na letošních 44,8 procenta HDP. V roce 2022 by měl činit 48,2 procenta. 

Plánuje se komplexní revize daňového systému, včetně úprav spotřebních daní, revize zdanění globálních společností a redukce daňových výjimek. Dále ministryně plánuje zmrazení platů úředníků, státních zaměstnanců a ústavních činitelů, snížení provozních výdajů ministerstev a státních úřadů o pět až deset procent a racionalizaci dalších agend. 

Zdroje :