Ze života komory

Ohlédnutí za vyhlášením Cen FČOK 2022

Včera večer se v Lobkowiczkém paláci konalo slavnostní vyhlášení Cen FČOK 2022.

Slavnostní předávání cen Francouzsko-české obchodní komory za rok 2022 se uskutečnilo během tradičního galavečera ve čtvrtek 26. května 2022 v Lobkowiczkém paláci v Praze. Ceny předávala porota složená ze zástupců francouzských a českých institucí, médií a partnerských firem za přítomnosti členů Francouzsko-české obchodní komory. 

 

V každé ze tří kategorií, které byly letos vyhlášeny, byl vybrán jeden vítěz a byly uděleny také dvě Zvláštní ceny poroty společnostem, které zaujaly svou odolností a výkonností. 

 

Toto jsou vítězové Ceny FČOK 2022: 

 

Společnost OXYMETAL, vítěz kategorie Firma roku, prokázala odolnost a pružnost tváří v tvář pandemii a jejím ekonomickým dopadům tím, že vyvinula novou strategii. „Porota ocenila rychlý rozvoj této mladé francouzské společnosti na českém trhu. Přestože působí v odvětví zasaženém pandemií, nabírá nové zaměstnance, ztrojnásobila svůj obrat a dosáhla významného úspěchu,“ uvedl Roland Bourgeois, předseda FČOK. Společnost OXYMETAL GROUP, která se specializuje na průmyslové řezání kovů, působí v České republice již třetím rokem a navzdory obtížím zvýšila počet svých zaměstnanců ze 4 v roce 2019 na současných 49. 


Ocenění v kategorii Společenská odpovědnost firem (CSR) se zaměřuje na firmy, které do svých podnikatelských aktivit začleňují sociální, environmentální a etické aspekty a zároveň je jejich podnikání ekonomicky životaschopné. Vítězem se stala firma Schneider Electric. „Porota velmi ocenila strategii CSR společnosti Schneider Electric, která se nezaměřovala pouze na snižování emisí uhlíku, ale byla implementována globálně ve všech částech společnosti. Jejich strategie je měřitelná, má konkrétní dopady a neomezuje se pouze na jejich organizaci. Zaměřuje se i na vzdělávání svých zákazníků, partnerů a zainteresovaných stran,“ okomentoval ocenění Roland Bourgeois. Schneider Electric přináší digitalizaci a automatizaci do správy a využívání energie a jejím cílem je  zajistit efektivitu a udržitelnost. Kombinuje špičkové technologie, software a služby. Tato řešení jsou základem pro domácnosti, komerční budovy, datová centra, infrastrukturu a průmysl. 


Cenu v kategorii Francouzský úspěch v České republice si odnesla společnost ABI Profils. „Porota ocenila dlouhodobou exportní strategii tohoto podniku. Začala významnými počátečními investicemi a toto riziko se vyplatilo. Vývoz do České republiky nyní představuje 30 % tržeb společnosti,“ zdůraznil Michal Macko, ředitel FČOK. Tento francouzský rodinný podnik se specializuje na extruzi a koextruzi plastových trubek a technických profilů. Česká republika byla první zemí, do které společnost mezinárodně expandovala. Tento úspěch jim dodal sebevědomí, aby se rozšířili do nových zemí.


Vzhledem ke kvalitě nominovaných firem se porota rozhodla udělit také Zvláštní cenu dvěma společnostem z odvětví cestovního ruchu a HORECA. 
První cenu získala společnost Prison Island, krytý herní a zábavní areál inspirovaný televizní hrou Pevnost Boyard. Tento unikátní koncept se zrodil ve Francii. Prison Island otevřel své brány v Praze před dvěma lety, a to přímo uprostřed pandemie. Navzdory mnohaměsíčnímu uzavření kvůli zdravotním omezením tento mladý podnik uvítal již více než 7 000 hráčů – rodin, přátel a firemních teambuildingových akcí. Nikdy to nevzdali.


Druhé ocenění získala La Cave d'Adrien, francouzská vinárna v srdci Vinohrad. Během pandemie a navzdory tomu, že byla 5 měsíců v loňském roce zavřená, rozvíjela své portfolio zákazníků, posilovala svou pověst a zvyšovala obrat a stala se velmi oblíbeným místem v Praze.  
Francie je pro Českou republiku 4. největším zákazníkem a 7. největším dodavatelem.

 

Ceny udělené při této příležitosti jsou vyrobené z recyklovaného skla a jejich autory dva pražští výtvarníci Klára JANYPKOVÁ a Tomáš KUČERA. 

 

Francouzsko-česká obchodní komora blahopřeje a děkuje všem společnostem za kvalitu projektů, které do letošního ročníku Cen FČOK 2022 přihlásily!