Členské aktuality

Po stopách obchodních příležitostí v České republice s podnikateli z Hauts-de-France!

Každý rok se Klub PECO z obchodní komory CCI Hauts-de-France, který sdružuje regionální společnosti se zaměřením na střední a východní Evropu, vydá na několik dnů do jednoho ze zdejších hlavních měst. Cílem je prozkoumat nové možnosti na trhu. V letošním roce se Klub obrátil na Francouzsko-českou obchodní komoru, aby zorganizovala speciální seminář na míru umožňující především setkání s místními firmami. Pojďme se ohlédnout za touto dvoudenní akcí, kterou bylo možno realizovat i díky partnerství  Honorárního konzulátu Lille.

„Česká republika se vyvíjí velmi dynamicky a má vůli stát se v horizontu roku 2030 evropským lídrem v inovacích. Pro podnikatele z Hauts-de-France, kteří hledají způsob, jak prorazit na trh v srdci Evropy se svými produkty a službami, je Česká republika skvělým partnerem v oblasti průmyslu a nabízí také příležitosti k obchodní výměně.“ říká Luc Bertrand Salus, honorární konzul České republiky v Lille.

Den 1: Představení českého politicko-ekonomického kontextu a prohlídka Prahy

Po pouhé hodině letu přistálo 16 účastníků semináře v našem hlavním městě. Hned po přivítání, o které se postarala Francouzsko-česká obchodní komora, se členové Klubu přesunuli na Velvyslanectví Francie v České republice na prezentaci politicko-ekonomických charakteristik České republiky, kterou vedli velvyslanec Francie Roland Galharague a vedoucí Ekonomického oddělení Philippe Brunel. Program semináře pokračoval komentovanou prohlídkou centra Prahy, kde se naši hosté setkali se skupinkami Mikulášů, andělů a čertů, pro Francouze záležitost velmi překvapivá.

Účastníci semináře jsou aktivní v různých oblastech od přesné mechaniky, plastikářství, elektroniky, financí až po kosmetiku a vinařství. Program byl vymýšlen na míru tak, aby bylo umožněno všem účastníkům seznámit se se společnostmi z jejich oboru, kterým už se podařilo uspět v českém prostředí. Z francouzské strany se organizace ujala Laurie Grzechnik, výkonná ředitelka World Trade Center Lille-Arras.

„Už 10 let jezdíme se členy Clubu PECO do hlavních měst střední a východní Evropy, aby zde rozvíjeli své podnikání. Praha je pro tyto podnikatele cenný klenot, neboť je nejen krásná, ale také nabízí mnohé obchodní příležitosti. Je třeba si uvědomit, že vzdálenost mezi Lille a Prahou je menší než mezi Lille a Marseille!“ připomíná Laurie Grzechnik.

Den 2: Návštěva francouzských společností v ČR a výměna zkušeností

U kávy a českých sladkostí představila Francouzsko-česká obchodní komora hlavní ekonomické sektory České republiky a kulturní specifika zdejšího trhu. Členové Výboru FČOK vysvětlili právní a finanční aspekty spojené s podnikáním v České republice. Finanční kontext představil Guillaume Bosc z Mazars a legislativu Michaela Fuchsová z advokátní kanceláře AKVK, která je zároveň tajemnicí FČOK.

Během dopoledne se o své zkušenosti přišli podělit představitelé francouzských firem, které již působí v ČR a jsou členy FČOK: Roman Dušil, generální ředitel Pierre Fabre Tchéquie, Roland Bourgeois, generální ředitel Saint-Gobain PAM a prezident FČOK a dále také Kevin Gestin a Faical Orakzai, spoluzakladatelé start-upu easybnb.

Seminář byl zakončen odpolední návštěvou Výzkumného a vývojového centra společnosti Valeo, francouzského výrobce komponentů pro automobilový průmysl, který seznámil členy Klubu s posledními technologickými inovacemi v oboru. Společnost Valeo otevřela své výzkumné centrum v roce 2002. Více jak 700 českých i zahraničních inženýrů se zde věnuje vývoji jízdních a parkovacích asistentů, senzorů, radarů, automatickému parkování nebo kontrole bdělosti řidičů.