COVID-19  •  Sektorové aktuality

Povinné testování na Covid-19 ve firmách

Vláda schválila povinné testování ve firmách. Podniky nad 250 zaměstnanců budou muset začít ve středu a do 12. března musejí otestovat všechny lidi. Podniky s 50 až 249 lidmi začnou s testováním v pátek a všichni pracovníci budou muset mít testy hotové do 15. března. Zaměstnanci pracující z domova nebudou muset podstoupit testy. 

Antigenní testy bude moci provádět závodní lékař, případně externí poskytovatel, musí to být ale zdravotní pojišťovnou garantované odběrové místo. Pracovníci z regionálních poboček se mohou nechat testovat v místním odběrovém centru. „Doporučujeme využívat stávající sítě testovacích středisek,“ řekl Havlíček. V takovém případě je testování plně hrazeno ze zdravotního pojištění až třikrát týdně, povinný bude jeden test za týden. 

Společnosti mohou tak využít samotestování. Testy musejí nakoupit od schválených dodavatelů, jejichž seznam pravidelně rozšiřuje ministerstvo zdravotnictví. U samotestování bude stát přispívat 60 korun na test prostřednictvím úlev ze zdravotního pojištění. 

Výjimka z povinného testování se vztahuje na osoby, které prodělaly laboratorně potvrzené onemocnění COVID-19, uplynula u nich doba izolace, nejeví žádné příznaky onemocnění COVID-19, a od prvního pozitivního RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 nebo POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 neuplynulo více než 90 dní. 

Firmám v případě porušení budou hrozit finanční sankce. Firmě tak bude moci být i opakovaně udělena pokuta až 500 tisíc korun, zaměstnanci až 50 tisíc korun. 

Zdroje :