Actualités  •  Členské aktuality

Premiéra francouzsko-českého dokumentu o československé Nové vlně

Dne 10. března v 19 hod. proběhne v Kině 35 Francouzského Institutu v Praze premiéra dokumentu francouzského režiséra Christiana Paigneaua, na němž se podílely produkční společnosti Talweg Productions (Francie), Sirius Films (Česká republika), Česká televize, Arte, francouzský filmový fond CNC, Státní fond kinematografie a Slovenský filmový ústav. Distributorem je Národní filmový archiv.

 

Synopse

Československá nová vlna se zrodila na počátku 60. let. Šlo o generaci osobitých filmařů (Věra Chytilová, Jan Němec, Jiří Menzel, Miloš Forman...), kteří navzdory době, ve které žili, svým svobodným přístupem k tvorbě představili celému světu nové výrazové možnosti filmu.

V téže době se Jan Procházka, mladý komunistický spisovatel, stal v rekordně krátké době úspěšným scenáristou. Jeho prudký vzestup ke slávě se protnul s nástupem Nové vlny a změnil jeho umělecký osud.  

Slavnostní premiéru doprovodí režisér Christian Paigneau, filmoví historici Tereza Czesany Dvořáková, Jan Merhart, kameraman Jaromír Šofr a další spolutvůrci filmu. Účast přislíbili také velvyslanec Francie v ČR J. E. Alexis Dutertre a generální ředitel České televize Petr Dvořák.

 

Projekce bude ve francouzsko-české verzi a je pořádána společně s Festivalem českých filmů v Paříži Czech-In a s přehlídkou Kino Visegrad.  


 
Lístky lze zakoupit online zde: https://kino35.ifp.cz/cz/program/event2495-ceskoslovenska-pohadka


 
Druhá projekce (rovněž s účastí režiséra) bude v neděli 12. března v 16.30 hod. v Edison Film Hub. 

 

Lístky lze zakoupit online zde: https://edisonfilmhub.cz/filmy/ceskoslovenska-pohadka