Program 22. Festivalu francouzského filmu

22. Festival francouzského filmu bude slavnostně zahájen ve středu 20. 11. 2019 v kině Lucerna předpremiérou komedie Nicolase Bedose Tenkrát podruhé. Hvězdně obsazená komedie s Danielem Auteuilem, Fanny Ardant, Guillaumem Canetem a Dorií Tillier v hlavních rolích byla na letošním festivalu v Cannes uvedena mimo soutěž. Chytrá a zábavná love story vypráví o tom, co by se mohlo stát, kdybychom se mohli vrátit do minulosti a mohli znovu prožít ty nejkrásnější okamžiky. Stejným snímkem bude v kině Světozor zahájen festival pro veřejnost.

Francouzský institut v Praze připravil zahájení festivalu pro veřejnost v Kině 35 projekcí filmu Portrét dívky v plamenech režisérky Céline Sciammy. Hlavní role v tomto netradičním historickém dramatu, který si odnesl cenu za nejlepší scénář v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes, ztvárnily vynikajícím způsobem známé francouzské herečky Adèle Haenel a Noémie Merlant.

Dva předpremiérové tituly do Prahy přijedou doprovodit jejich tvůrci. Zkušená a uznávaná francouzská scenáristka a režisérka  Anne Fontaine osobně uvede projekci svého nejnovějšího snímku Bílá jako padlý sníh ve čtvrtek 21. 11. ve 20:30 v Lucerně.

Svůj režijní debut, snímek Curiosa, divákům představí jeho režisérka Lou Jeunet v pátek 22. 11. ve 20:30 také v Lucerně. Delegace tvůrců doprovodí projekci Večera krátkých filmů, režisér Christophe Deran uvede svůj film Crazy Hair, režisér Edouard Mantoute film Má dáma s kamélií.

Během 22. Festivalu francouzského filmu bude uvedeno 50 filmů během 155 projekcí. Festival se kromě Prahy koná  také v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové.

Předpremiéry

Výběr předpremiérových titulů nabízí 12 žánrově pestrých celovečerních filmů:

- Portrét dívky v plamenech režisérky Céline Sciammy si odnesl cenu za nejlepší scénář na MFF Cannes 2019. Hlavní role v netradičním historickém dramatu ztvárnily Adèle Haenel a Noémie Merlant. Film uvádí do kin společnost  Artcam Films 26. 12. 2019.

 

- Thriller Arnauda Desplechina Slitování vstoupí na plátna českých kin se společností Film Europe 21. 11. 2019. V hlavních rolích "zločinu a trestu po francouzsku" se představí Roschdy Zem a Léa Seydoux.

- Ve hvězdně obsazené komedii Nicolase Bedose Tenkrát podruhé o návratech v čase excelují Daniel Auteuil, Fanny Ardant, Guillaume Canet a Doria Tillier. Česká premiéra: leden 2020, film uvádí společnost Aerofilms.

- Snímek režisérky Anne Fontaine Bílá jako padlý sníh představí  Isabelle Huppert v  roli nevlastní matky, u které krása mladé Claire vyvolává neovladatelnou žárlivost vedoucí až k naplánování vraždy. Film do kin uvede společnost Bohemia Motion Pictures 28. 11. 2019.

- Ve filmu Překladatelé režiséra Régise Roinsarda se devět překladatelů ocitne v luxusním sídle bez kontaktu s vnějším světem, za úkol mají společně přeložit poslední díl úspěšného bestselleru. Na plátna českých kin film vstoupí v roce 2020 díky společnosti Aerofilms.

- Erotikou prodchnuté dobové milostné drama Curiosa natočila debutující režisérka Lou Jeunet. Marie de Heredia se provdá za básníka Henriho de Régnier, aby smazala dluhy svého otce, ale miluje jiného muže, básníka, erotomana a cestovatele Pierra Louÿse. Do kin uvede 12. 12.  2019 společnost Pilot Film.

- Milovníky poetiky francouzského kreslíře Jean-Jacquese Sempého, autora Mikulášových patálií, potěší komedie Raoul Taburin, adaptace jeho stejnojmenného komiksu.  Na plátna českých kin film vstoupí v roce 2020 se společností Aerofilms.         

- V dramatu Výjimeční úspěšná režisérská dvojice Olivier Nakache a Éric Toledano obsadila Vincenta Cassela a Redu Kateba do rolí mužů, kteří své životy věnují péči a vzdělávání dětí a dospívajících s autismem. Bioscop uvede do našich kin 27. 11. 2019.

- Festival přinese také obnovenou premiéru kultovního snímku klasika francouzské kinematografie Alaina Resnaise Loni v Marienbadu. V kinech se snímek objeví v průběhu roku 2020 díky společnosti Marienbad Film.

-   Do hlavní role snímku Yao obsadil režisér Philippe Godeau herce Omara Sy. Ten jako slavný filmový herec přijíždí do Senegalu představit svou knihu. Poprvé tak navštíví zemi svých předků. Česká premiéra 12. 12. 2019, společnost Film Europe.

-  Rebelky režiséra Allana Mauduita uvede do kin Film Europe 5. 12. 2019. Sandra, bývalá miss Nord-Pas-de-Calais, nemá práci ani vzdělání. Vrací se bydlet k matce a začíná pracovat v místní konzervárně, kde nešťastnou náhodou způsobí smrt nadřízeného.

- Film Rebeccy Zlotowski o jednom nezapomenutelném létě Bezstarostná dívka uvedený v Cannes v sekci Quinzaine des réalisateurs, má českou premiéru se společností Film Europe 28. 11. 2019.

Výběr české kritiky

Další francouzské filmové novinky, které se setkaly s velkým ohlasem na mezinárodních festivalech, uvede pražská část festivalu v soutěžní sekci Výběr české kritiky, vítězný snímek získá Cenu diváků TV5MONDE.

Komedie Pokoj 212 režiséra Christophe Honoré v hlavní roli s Chiarou Mastroianni byla prezentována v rámci Un certain regard Cannes 2019. Fabrice Luchini a Anaïs Demoustier ztvárnili hlavní role ve snímku režiséra Nicolase Parisera Alice a starosta, také uvedeném letos v Cannes. Cenu poroty na Berlinale 2019 si odnesl snímek Chvála bohu Françoise Ozona, který se věnuje tématu zneužívání v katolické církvi. Zde se mimo soutěž představil také snímek André Téchiné Sbohem noci s Catherine Deneuve v hlavní roli. Rodinné drama Tohle je láska bylo prezentováno na MFF Karlovy Vary, do hlavní role režisérka Claire Burger obsadila Bouliho Lannerse. Konverzační komedii Wellness o setkání Michela Houellebecqa a Gérarda Depardieu natočit režisér Guillaume Nicloux. Režisér Claude Lelouch ve snímku Nejlepší léta jednoho života navazuje na milostné drama Muž a žena, které natočil v roce 1966, v hlavních rolích opět excelují Anouk Aimée a Jean-Louis Tritignant. Záhada jménem Henri Pick je chytrá komedie režiséra Rémi Bezançona s detektivní zápletkou, která se točí okolo jedné zdařilé literární mystifikace. Jiný kontinent je emocionálně působivým líčením milostného vztahu zkušené Marie a lehce autistického polyglota Oliviera, režie Romain Cogitore. Novinka francouzského režiséra, scenáristy a herce Cédrica Kahna Rodinná oslava je hereckým koncertem první dámy francouzského filmu Catherine Deneuvue a její kolegyně Emmanuelle Bercaut.

Pocta Henri-Georges Clouzot

Vizuál letošního ročníku je inspirovaný filmem Peklo. Hlavní roli v tomto dramatu ztvárnila Romy Schneider, autorem scénáře a také jeho režisérem je klasik francouzského thrilleru Henri- Georges Clouzot, přezdívaný francouzský Hitchcock. Festival uvede dokument Clouzot a jeho Peklo zachycující neuvěřitelný talent tohoto génia, který svůj snímek nestihl dokončit. Jeho tvorbu českému publiku festival připomene v rámci sekce Pocta: Henri-Georges Clouzot, kde bude uvedeno pět snímků, včetně jednoho ze zásadních filmů francouzské kinematografie Mzda strachu. Film byl v roce 1953 vyznamenán na MFF v Cannes Velkou cenou a z mladého, nadějného herce Yvese Montanda vytvořil hvězdu.

Fokus Adèle Haenel 

Jedním z výrazných předpremiérových titulů je snímek Portrét dívky v plamenech
s mladou herečkou Adèle Haenel v hlavní roli. Festival se rozhodl divákům blíže představit její dosavadní filmovou dráhu a připravil Fokus Adèle Haenel, ve kterém uvede čtyři profilové snímky z tvorby této výrazné francouzské herečky. Diváci se tak s její tvorbou mohou seznámit ve snímcích Sirotek, Neznámá dívka, Láska na první boj a Neodolatelný muž.

Večer krátkých filmů

Večer krátkých filmů pořádaný ve spolupráci s Unifrance uvede osm krátkometrážních snímků: Směr západPřes překážky ke hvězdámKopej!Bronzová muškaKvílení větruCrazy HairAhmedova píšeňMá dáma s kamélií. Večer krátkých filmů proběhne v Praze, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích.

Filmové hity

Sekce Filmové hity divákům nabídne kvalitní snímky francouzské kinematografie posledních let. Diváci si tak mohou připomenout filmy uvedené na letošním filmovém festivalu v Cannes jako je Mladý Ahmed bratří Dardennů, Bídníci režiséra Ladje Ly nebo syrový debut Zatoulaný Camilla Vidal-Naqueta. Populární francouzské komedie zastoupí svěží snímek Co jsme komu zase udělali? režiséra Philippe de Chauverona, který navazuje v příběhu a v hereckém obsazení hlavních hrdinů na úspěšný snímek Co jsme komu udělali, komedie Láska na druhý pohled režiséra Hugo Gélina, emptická komedie Neviditelné režiséra Louise-Juliena nebo romantická komedie  Láska bez bariér režiséra Francka Dubosca. Zastoupeny jsou také filmy pro rodiny s dětmi, dramata a hraný dokumet  Sólo Artemia Benkiho.

 

Oficiální internetové stránky festivalu: www.festivalff.cz
Facebookové stránky festivalu: www.facebook.com/festivalff

Festival se koná v osmi partnerských kinech:

v kinech sítě Europa Cinemas (Praha - Kino 35 Francouzského institutu, Lucerna, Světozor, Brno – Scala, České Budějovice – Kotva, Hradec Králové – Bio Central, Ostrava – Minikino) a v Edison FilmHubu v Praze.

Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem.

Vstupné na festivalové projekce činí 120 Kč.