COVID-19

Rodiče, kteří nepošlou dítě do školy ze zdravotních nebo jiných vážných důvodů, nepřijdou do konce června o ošetřovné

Rodiče, kteří nepošlou dítě do školy ze zdravotních nebo jiných vážných důvodů, nepřijdou do konce června o ošetřovné.

Sněmovna ve středu ve vládní předloze o odkladu sociálních odvodů schválila návrh koaličních poslanců, podle kterého by zaměstnanec ošetřovné pobíral, pokud dítě do otevřené školy nebo školky nepošle kvůli možnosti ohrožení potomkova zdraví či zdraví jiných členů domácnosti. K dalším vážným důvodům bude patřit omezená kapacita nebo provozní doba školského zařízení i jiná omezující opatření kvůli koronaviru. Důvody rodič uvede na předepsaném tiskopisu. Stejná pravidla by měla platit i pro lidi, kteří se starají po uzavření sociálních služeb o starší či postižené členy domácnosti. Zařízení se mají postupně otevírat s omezeními. 

Schválená novela ponechává výši ošetřovného na 80 % vyměřovacího základu. Na takovou úroveň se od dubna dočasně zvýšilo ze standardních 60 %. Vláda teď sice zvažovala opětovné snížení, nakonec ale nic nemění. Nevyšla tak vstříc některým zaměstnavatelům, podle nichž nemají rodiče motivaci k návratu do práce, pokud se ošetřovné blíží čisté mzdě. 

Návrh zákona o snížení penále z pojistného na sociální zabezpečení předpokládá, že firmy budou moci odložit na říjen úhradu sociálních odvodů za květen až červenec. Z dlužné částky by platily pětinu obvyklého penále za podmínky, že odvedou pojistné, které musí hradit jejich zaměstnanci. 


Návrh zákona schválený poslanci bude nyní postoupen k projednání v Senátu, pokud bude souhlasit i většina horní komory, bude zbývat už jen podpis prezidenta republiky. 

 

Zdroj: