COVID-19

Stát přispěje 50 procent na komerční nájmy

Stát přispěje na komerční nájem podnikatelům zasaženým koronavirovou krizí 50 % v případě, že ho majitel o 30 % sníží a nájemce doplatí pětinu.

Podpora do maximální výše deset milionů korun se bude vztahovat na duben, květen a červen. Nájemci, kteří nájem platí veřejnému subjektu, dostanou rovnou podporu 80 %.

Podporu budou moci čerpat i ti podnikatelé, kteří fungovali v omezeném provozu, prodávali přes výdejní okénka, rozvoz nebo e-shop. Na výdaje za nájem nemohou živnostníci a firmy čerpat jinou podporu. COVID nájemné nebudou moci využít ani podnikatelé, kterým prostor pronajímá spřízněná osoba.

U žádosti o dotaci budou muset podnikatelé podle vládních materiálů předložit doklad o uhrazeném nájmu za leden a únor, případně předchozí měsíce, doklad potvrzující zaplacení poloviny nájemného a doklad o úhradě DPH ze 70 procent nájemného za období od 1. dubna do dne podání žádosti o poskytnutí podpory.

Program COVID nájemné 18. května schválila vláda. Ze státního rozpočtu se na tuto úlevu podle K. Havlíčka vydá do pěti miliard korun.

Zdroj: ČTK, https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vlada-schvalila-program-covid-iii-a-prispevky-na-komercni-najmy/1892396