Actualités  •  Členské aktuality

Stellantis rozšiřuje partnerství se společností Vulcan Energy a stává se jejím akcionářem 

  • Stellantis se stane druhým největším akcionářem společnosti Vulcan.
  • Investice umožní zvýšit výrobu nízkoemisního hydroxidu lithného potřebného pro elektrifikovaná vozidla skupiny Stellantis v Evropě.
  • Původní dohoda prodloužena na 10 let.

Stellantis N.V. a Vulcan Energy Resources Ltd. dnes oznámily, že skupina Stellantis vstupuje s kapitálovou investicí ve výši 50 milionů eur do společnosti Vulcan a zároveň prodloužila původní dohodu o dodávkách na 10 let. Tato investice je určena na podporu plánovaného rozšíření těžby společnosti Vulcan z jejího ložiska solanky v horním údolí Rýna v Německu. Společnost Vulcan, která již v tomto ložisku využívá geotermální energii, plánuje v rámci svého projektu Zero Carbon Lithium™ vyrábět hydroxid lithný bez použití fosilních paliv a s neutrální uhlíkovou stopou.


Tato vysoce strategická investice do významné společnosti vyrábějící lithium nám umožňuje vytvořit robustní a udržitelný hodnotový řetězec pro výrobu baterií pro naše elektromobily v Evropě,“ uvedl Carlos Tavares, generální ředitel skupiny Stellantis. „Pokračujeme v budování pevných vztahů s partnery, kteří sdílejí naše hodnoty a stejně jako my se snaží bojovat proti globálnímu oteplování, takže můžeme našim zákazníkům nabízet čistá, bezpečná a cenově dostupná řešení mobility.


Významná investice jednoho z největších světových výrobců automobilů do společnosti Vulcan a projektu Zero Carbon Lithium™ představuje významný krok vpřed v oblasti strategického a udržitelného získávání surovin pro výrobu baterií,“ prohlásil Dr. Francis Wedin, generální ředitel společnosti Vulcan. „Plně se ztotožňujeme s cíli skupiny Stellantis v oblasti dekarbonizace a elektrifikace, které patří k nejambicióznějším v oboru. Je povzbudivé, že přední výrobce automobilů investuje do místní výroby nízkoemisního lithia pro elektromobily. Skupina Stellantis je již nyní naším největším zákazníkem a těšíme se na prohloubení našich vztahů s ní jako s hlavním akcionářem společnosti Vulcan a projektu Zero Carbon Lithium™.


Skupina Stellantis oznámila, že cílem jejího strategického plánu Dare Forward 2030  je dosáhnout do roku 2030 stoprocentního podílu BEV na prodeji osobních automobilů v Evropě a padesátiprocentního podílu BEV na prodeji osobních vozidel a pick-upů v USA. Skupina Stellantis, která v automobilovém průmyslu patří mezi špičku z hlediska boje proti změně klimatu, si klade za cíl dosáhnout do roku 2038 uhlíkové neutrality a do roku 2030 snížit emise znečišťujících látek o 50 %. 
Společnost Stellantis nedávno oznámila dohodu o dodávkách hydroxidu lithného do Severní Ameriky.