Ze života komory

Top Executives Breakfast v sídle Veolia

[Translate to Tchèque:]

Francouzská společnost Veolia je pro většinu z nás synonymem vodárenství. Firma však působí v oblasti energií a odpadového hospodářství.

V posledních letech se intenzivně věnuje smart technologiím a jejich využití pro snížení zátěže na životní prostředí. Do portfolia patří i propagace pití kohoutkové vody nebo činnost nadačního fondu. Veolia hostila listopadové setkání manažerů členských společnost Francouzsko-české obchodní komory s názvem Top Executives Breakfast.

Každý třetí pátek v měsíci je příležitostí pro setkání manažerů členských společností FČOK, diskusi o aktuálních tématech i pro objevování prostor, ve kterých sídlí členské firmy. V pátek 15. listopadu zavítala patnáctka manažerů do sídla Veolia ve Florentinu. Ve stejné budově také Veolia aktuálně dokončuje úpravy kavárny, která bude nabízet produkty ve shodě s principy cirkulární ekonomiky. Ke kávě tu dostanete kohoutkovou vodu v karafě z dílny studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové nebo vám načepují pivo z recyklované vody z pražské Ústřední čistírny odpadních vod pod názvem Erko. Pivovar Čížová ve spolupráci s Veolií vyrobil spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný ležák ze superčisté recyklované vody, upravené nejmodernějšími metodami v mobilní jednotce skupiny Veolia.

Smart realizace ve spojení s designem

Kladenský vodojem sloužil dlouhá léta, ale v roce 1997 byl odstaven a nahrazen vodojemem novým. Veolia této zajímavé stavbě, která tvoří jednu z dominant Rozdělova, dala zcela nový význam a zbudovala zde moderní smart centrum, kde najdete například 3D edukativní expozici o biodiverzitě.

Veolia se letos zapojila i do Designbloku, jehož hlavním tématem je budoucnost a zodpovědná cesta při navrhování produktů. Expozice mobilních obytných jednotek hideandseek o rozloze 400 m² vzniká za podpory skupiny Veolia. Aranka, jak se vzorové ubytovací jednotce říká, je koncentrací chytrých technologií. 

Cílem projektu hideandseek je nabídnout neobvyklé pobyty v přírodě, které by žádným způsobem neměly zatěžovat okolní přírodu. Díky technologiím ukrytým v domě může obyvatel sledovat, jak využívá energie a zdroje. Například když Arance dochází voda v nádrži pro sběr dešťové vody, kterou používá na oplach toalety, požádá pomocí přístrojů blízké i vzdálené meteostanice o předpověď počasí a podle aktuální předpovědi a stavu vody v technické nádrži se sama rozhodne, zda nádrž doplní vodou pitnou. Podobné je to s energií. Je přesně sledováno, kde se jí vydává hodně a kde málo. Ve chvíli, kdy jí energie dochází (na střeše má solární zdroje) a předpověď počasí není, co se sluníčka týká, povzbudivá, začne Aranka s energií šetřit tak, aby její životně důležité systémy mohly běžet dál, jak mají. Vše je také monitorováno v přehledném grafu na integrovaném monitoru Scada. Nocležníci tak zjistí, kolik vody a energie za den pobytu spotřebovali, jaký je stav CO2, teploty či vlhkosti.

Další setkání ze série Top Executives Breakfast se uskuteční v pátek 13. prosince ráno v prostorách společnosti Saint Gobain v unikátní kancelářské budově DOCK02, která je součástí čtvrti vyrůstající kolem dvou slepých ramen Vltavy v pražské Libni.

 

Useful links

Café by Veolia bojuje s odpadem. Kávu prodává se slevou do vlastního hrnku.