Ze života komory  •  Sportovní akce  •  Networking

Troja ve znamení pétanque: 13. ročník největšího amatérského turnaje v pétanque v ČR

V zahradách Trojského zámku se ve čtvrtek 25. srpna uskutečnil již 13. ročník největšího amatérského turnaje v pétanque v České republice. Typicky francouzský sport si na pozvání Francouzsko-české obchodní komory přišlo zahrát na 300 účastníků. Své umění předvedl trojnásobný mistr světa v pétanque Eric Sirot z Francie. Ten den byly v Troji hned dva mistři světa, tím druhým byl Martin Koukal, český mistr světa v běhu na lyžích.

V průměru každý hráč hodí během turnaje tři čtvrtě kilovou koulí 120 krát. Při 88 tříčlenných týmech se za čtvrteční odpoledne sneslo na Troju 20 až 24 tun ocelových koulí na pétanque.

Prvního ročníku turnaje v roce 2004 se zúčastnilo pouhých 12 týmů, letošního 13. ročníku již 88 týmů a turnaj FČOK v pétanque je podle Karla Dohnala z asociace Pétanque pro vás jednoznačně největším turnajem v pétanque v ČR bez účasti profesionálních hráčů s licencemi. Zároveň se tento pražský turnaj řadí mezi pětku největších českých turnajů v pétanque vůbec, včetně těch profesionálních. Herní systém pétanque neumožňuje uspořádat turnaj s více než 96 týmy, cíl pro příští rok je tedy jasný.

_RFL5988A

Eric Sirot a Martin Koukal (zleva)

Přitažlivost turnaje pétanque FČOK potvrzují i slova Erica Sirota. „Letos to byla již má čtvrtá účast na turnaji FČOK. Velmi rád se do Prahy vracím, na tomto skvěle zorganizovaném turnaji panuje přátelská atmosféra, hráči jsou zapálení a podávají skvělé výkony. Dokonce bych řekl, že se rok od roku Češi zlepšují.“

Na turnaji se také představila obecně prospěšná společnost SIRIRI, která podporuje obyvatele Středoafrické republiky na cestě k soběstačnosti a rozvoj vzdělávání.

Pétanque tour FČOK zahrnuje celkem tři turnaje: v Ostravě, v Brně, a v Praze. Poslední prázdninový čtvrtek a Troja jsou neměnné konstanty turnaje FČOK, můžete s nimi počítat i pro příští rok. Pétanque se v ČR věnuje přibližně 800 profesionálů sdružených v 55 klubech. V olympijském parku na Lipně se letos v srpnu konal světový pohár žen, kterému dominovaly Thajky, na druhém místě byla Francie, Češky skončily páté. Pétanque byl jedním ze dvou neolympijských sportů, které dostaly svůj prostor v olympijském parku Rio Lipno.

za podporu turnaje děkujeme společnostem FM Logistic, Leaseplan, Renault, Vinařství Kolby a Vermont. Ceny do turnaje věnovaly společnosti Bonne Maman, Vienna House Diplomat Prague, Jan Becher - Karlovarská Becherovka, která pro hráče v Troji otevřela také speciální bar s likéry Lillet. Za organizaci turnaje děkujeme asociaci Pétanque pro vás.