COVID-19  •  Sektorové aktuality

Ve Francii už epidemie neustupuje, lockdown hrozí dalším regionům

Aktualizace (26. března 2021): 

Tváří v tvář zhoršené epidemické situaci ve Francii vláda ve středu zakázala shromažďování více než šesti lidí venku. Nová omezení, platná v šestnácti departementech, se na čtyři týdny rozšiřují na tři další: Rhône, Aube a Nièvre.  Celkově se tato posílená opatření na zbrzdění epidemie týkají devatenáct departementů. Mezi opatření patří také zákaz cestování mezi regiony a zavedení opatření, která na středních školách rozdělí studenty ve třídách na dvě poloviny.

Ministr zdravotnictví Olivier Véran vysvětluje, že zavření škol přichází v úvahu až jako poslední možnost. Současně také představil nová čísla ohledně očkování: přibližně 400 000 dávek denně. Naočkováno bylo sedm milionů lidí, polovina lidí nad 75 let alespoň jednou dávkou, v pečovatelských domech více než 90 %. Očekává se, že se očkovací kampaň zrychlí a rozšíří se i na lidi ve věku od 70 do 75 let. 

Zdroje : https://www.france24.com/fr/france/20210325-covid-19-en-france-de-nouvelles-restrictions-le-nombre-de-personnes-en-r%C3%A9animation-augmente,  https://www.courrier-picard.fr/id176963/article/2021-03-25/covid-19-suivez-en-direct-les-annonces-dolivier-veran-video 


Původně publikováno 5. března 2021: 

Počty nakažených covid-19 na konci února 2021 opět mírně rostou. Je odhadováno, že podíl nového „britského“ kmenu koronaviru dosahuje 50 % nových případů. Města Nice a Dunkerque znovuzavedly tvrdý lockdown se zákazy vycházení, zdá se, že se mu nevyhne ani Paříž a přidružené departementy.  Na celém evropském území Francie stále platí zákaz nočního vycházení mezi 18. a 6. hodinou. Pokles HDP Francie v roce 2020 byl 8,3 procenta. 

Hranice Francie pro cestovatele ze zemí EU zůstávají otevřené, ale pouze s podmínkou předložení negativního PCR testu. Vláda ČR opětovně umístila Francii na seznam velmi rizikových zemí, před návratem do ČR je tedy nutné absolvovat nejdříve buď antigenní test (ne starší než 24 hodin) nebo PCR test (ne starší než 48 h) a informovat příslušnou hygienickou stanici. Po návratu do ČR je nutná izolace a do pěti dní po návratu absolvování řádného PCR testu. 

Britská varianta viru představuje 50 procent nových pozitivních případů. Kromě „jihoafrické“ byla v kontinentální Francii rovněž potvrzena přítomnost i „brazilské“ varianty koronaviru. Reprodukční číslo R činí cca 1,08 (u tzv. britské varianty se odhaduje 1,4). 

Míra sedmidenního výskytu nových případů, která zohledňuje i záchyty antigenními testy, se mírně zvýšila a k 3. březnu činila 222 na 100 tisíc obyvatel.   

Nejnovější protiepidemiologická opatření 

V souvislosti s šířením nových variant covid-19 zatím francouzská vláda odmítá zavedení celostátní uzávěry, pokud nenastane zcela kritická situace. Francie proto postupuje teritoriálně. Jsou přijímána místní restriktivní opatření. 

Dvacet departementů, kde je sedmidenní výskyt vyšší než 250 případů na 100 000 obyvatel, je od 25. 2. pod drobnohledem vlády. Těchto 20 departementů se nachází na S a JV Francie. 

Od 16. ledna platí na celém evropském území Francie zákaz nočního vycházení mezi 18. a 6. hodinou. V daný čas je možné opustit bydliště pouze z několika málo důvodů (mj. cesta do práce a z práce; zdravotní urgence; závažné rodinné či úřední důvody a venčení psa). 

Individuální fyzická aktivita není v době zákazu nočního vycházení povolena. Místa přijímající veřejnost a obchody musí být v době zákazu vycházení uzavřeny. Mohou nicméně využít rozšířené prodejní doby o nedělích. 

Za porušení opatření hrozí sankce až 135 eur, v případě opakovaného porušení hrozí i odnětí svobody. 

S platností od 31. 1. jsou povoleny pouze nezbytné cesty do/ze zemí mimo Evropskou unii (viz cestování); vstup do Francie ze zemí EU je podmíněn předložením negativního výsledku PCR testu. Dále jsou uzavřena veškerá nákupní centra (o ploše větší než 20 tisíc m2), pokud se nejedná o prodej potravin, a je také snížen maximální počet zákazníků v super/hyper marketech. 

Francouzská vláda apeluje na podniky, aby ještě více využívaly možnost práce z domova. Dále zůstávají uzavřena veškerá zařízení, která přijímají velký počet osob, zejména kina, divadla, muzea, restaurace či zábavní parky. Zakázána jsou velká shromáždění či oslavy v pronajatých sálech či na veřejnosti.  

Vládní očkovací strategie 

3. březnu bylo naočkováno alespoň jednou dávkou 3 036 605 lidí a 1,6 milionu z nich již obdrželo i druhou dávku. Strategie očkování upřednostňuje nejzranitelnější skupiny populace, jako jsou lidé ve věku 75 let a více, osoby pobývající v domovech s pečovatelskou službou a LDN, ale také lidé s rakovinou, těžkým chronickým onemocněním ledvin, některými vzácnými chorobami a rovněž lidé se zdravotním postižením. Prioritou jsou také zdravotníci. 

Cestování 

Zatím je stále možné volně cestovat mezi regiony v kontinentální Francii. Před cestou na Korsiku platí do 7. března včetně povinnost předložení negativního testu PCR ne staršího než 72 hodin. Antigenní testy nejsou za tímto účelem uznávány. 

Veškeré cesty do francouzských zámořských území jsou možné pouze z naléhavého důvodu. Pro příjezd/ odjezd do/ze všech zámořských území a departementů platí povinnost předložit negativní test ne starší 72 hodin, lze jej nahradit testem po příjezdu. 

Hranice zůstávají otevřené pro pohyb v rámci EU/Schengenu, avšak s povinností předložit negativní PCR test. 

Makroekonomické výhledy 

Dle odhadu francouzského statistického úřadu z 29. ledna 2021 přispěla koronavirová krize k poklesu HDP Francie v roce 2020 o 8,3 procenta. Zároveň se odhaduje pokles spotřeby domácností o 7,1 %, investic o 9,8 %, vývozu o 16,7 % a dovozu o 11,6 %. 

Francouzská vláda představila dvouletý plán na oživení ekonomiky, tzv. France Relance. Plán v hodnotě 100 mld. EUR představuje opatření na podporu ve třech prioritních směrechekologická transformace ekonomiky (30 mld. EUR), konkurenceschopnost firem (34 mld. EUR) a tzv. sociální soudržnost (36 mld. EUR). Tento plán má, kromě nápravy důsledků koronavirové krize, přispět také k budoucímu rozvoji francouzského hospodářství. 

Cílem je dosáhnout v roce 2022 předkrizové úrovně hospodářské aktivity. Tato enormní finanční vládní podpora bude ze 40 % financována z příspěvku EU a zbytek z fr. státního rozpočtu roku 2021 a 2022.  

Zdroje: