Nezařazeno

Velikonoce ve Francii: rodinná setkání a hledání čokolády na zahradě

Při pobytu ve Francii v období Velikonoc zapomeňte na pomlázku a malovaná vejce. Francouzská tradice velí v neděli ráno hledat čokoládové dobroty ukryté v bytě nebo v zahradě a návštěvy rodiny.

Na rozdíl od Česka není ve Francii Velký pátek státní svátek, ale obvyklý pracovní den. Ve všech křesťanských zemích, včetně Francie, v tento den nezvoní zvony. Na Zelený čtvrtek údajně všechny zvony totiž odletí do Říma, kam mají odnést všechno špatné a přinést zpátky požehnání od svatého otce. Zvony se vracejí v neděli a cestou zpět rozhazují do zahrad a domů dobroty pro děti.

Z pohledu dětí a milovníků čokolády je hlavním dnes oslav Velikonoc právě neděle, kdy se děti s košíčky vydávají do zahrad a hledají čokoládové zajíčky a vajíčka ukrytá na tajných zákoutích.

Posezení s rodinou u dobrého jídla

Tradičně se na velikonoční oběd podává jehněčí maso a pokrmy z vajec včetně vaječné omelety s houbami. Víno na francouzském stole samozřejmě nesmí chybět. Velikonočního beránka bychom však našli pouze na stole v Alsasku.

Kromě vajec a čokolády si ve Francii rozdávají i drobné dárky a celkově jsou velikonoční svátky plné hojnosti a dobrých věcí. Čokoládová vejce symbolizují zrození a bohatství, a proto mají často zlaté obaly. Tradice vajíček plněných čokoládou se ve Francii zrodila již 17. století a od té doby přetrvává. Dříve se na královských dvorech darovala zlatá vejce.

Jedním z dalších symbolů francouzských Velikonoc (Pâques) je drobné bílé kvítko: sedmikráska. Ve francouzštině je to pâquerette, v překladu něco jako "velikonočenka". Název dostala právě podle toho, že se po zimě objevuje mez prvními právě v období Velikonoc.