Ze života komory  •  Sportovní akce  •  Networking

Železné koule nad Trojou: 15. ročník největšího amatérského turnaje v pétanque v Česku

[Translate to Tchèque:]

Francouzsko-česká obchodní komora pořádá turnaj v typicky francouzském sportu pétanque již po patnácté. Do zahrad Trojského zámku v Praze si i tentokrát přišlo zahrát více než 300 účastníků z řad francouzsko-české podnikatelské komunity. Své umění předvedl trojnásobný mistr světa v pétanque Eric Sirot z Francie, který si v exhibici zahrál proti českému šampionu Vladimíru Brázdovi. Turnaj Francouzsko-české obchodní komory je s více než stovkou hrajících týmů největším amatérským turnajem v pétanque v České republice a řadí se k největším i mezi profesionálními.

„Turnaj FČOK láká nejen zájemce o pétanque, ale i o francouzskou kulturu, gastronomii nebo podnikatelské prostředí. Společná hra je vynikajícím začátkem pro navázání kontaktů ve francouzsko-české obchodní komunitě. Při sportu navíc ani tolik nezáleží na tom, kdo jakým hovoří jazykem, a tak odpadá možná bariéra,“ je přesvědčen ředitel Francouzsko-české obchodní komory Jaroslav Hubata-Vacek.

Turnaj je určen výhradně amatérským hráčům a každý ze stovky tříčlenných týmů si zahraje přinejmenším tři zápasy do 11 bodů. Po vyhodnocení výsledků používají profesionálové z asociace Pétanque po vás software, který na základě vyhraných a inkasovaných bodů vyhodnotí čtyři nejlepší týmy. Ty se pak mezi sebou utkají o titul šampiona turnaje Francouzsko-české obchodní komory.

Po skončení finále se ke slovu, či spíše ke koulím, dostali i dva mistři v pétanque. V zápase zvaném tête-à-tête, čili jeden na jednoho, se pro potěšení diváků utkali trojnásobný mistr světa v pétanque Eric Sirot z Francie s českým mistrem Vladimírem Brázdou. V tomto duelu nebyl až tak důležitý výsledek, jako okouzlené pohledy diváků a divaček, co vše lze s tři čtvrtě kilovými železnými koulemi dokázat.

Děkujeme partnerům turnaje: Edenred, FM Logistic a LeasePlan.