COVID-19

Živnostníci nemusí platit část záloh

[Translate to Tchèque:]

Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné podle dalších novel, které prošly sněmovnou, nebudou muset půl roku hradit odvody na zdravotní ani sociální pojištění.

Odvody od března do srpna jim budou v případě zdravotního pojištění do výše minimální zálohy – 2352 korun – zcela odpuštěny. Není nutné o cokoliv individuálně žádat. Až si příští rok spočítají vyměřovací základ a pojistné za celý rok 2020, budou si moci na jeho úhradu započítat nejenom ty fakticky zaplacené zálohy, ale i částku ve výši i šesti minimálních záloh odpovídajících březnu až srpnu.

Právní pohled AK Vyskočil, Krošlák: 

  • Prominutí odvodů minimálních záloh na pojistné sociálního zabezpečení, příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a důchodové pojištění (2.544,-Kč/měsíčně, a to po dobu 6 měsíců – březen-srpen).
  • Prominutí odvodů minimálních záloh na veřejné zdravotní pojištění (2.352,-Kč/měsíčně, a to po dobu 6 měsíců – březen-srpen).

Opatření se vztahuje na lidi, kteří mají jako hlavní činnost drobné podnikání, vláda očekává, že jim pomůže překonat propad příjmů při současné koronavirové pandemii.

Zdroj: