Členské aktuality

PAM: Oprava Vírského oblastního vodovodu

Saint-Gobain

Třetí etapa obnovy přivaděče Vírského oblastního vodovodu je u konce. Oprava praskajícího potrubí začala v roce 2020. Závady na něm museli řešit vodohospodáři opakovaně. Zjistili, že bylo v 90. letech vyrobené z nekvalitního materiálu, proto byla nutná výměna. Zatím je hotový necelý kilometr a půl. Vodovod je jedním z hlavních zdrojů pitné vody pro Brno a okolí.  

Vodní nádrž Vír na Vysočině aktuálně drží 45,5 milionu m3 vody. Díky úpravně Švařec se z ní stane pitná a putuje až do Brna Vírským oblastním vodovodem. Kolem Drásova teď teče v novém potrubí, kdy povrch toho materiálu tvoří tvárná litina a vnitřek je chráněn betonovou výstelkou.  

Oprava vyšla na skoro 61 milionů korun. Zaplatily ji svazkové obce. Na dokončení třetí etapy se přijel podívat i ministr zemědělství. Jeho resort první dvě části dotoval částkou 128 milionů korun.  


Původní potrubí vedlo přímo pod rodinnými domy. Pro místní časovaná bomba, která už několikrát vybuchla a zaplavila zahrady i okolní pole. Takhle se valila voda Drásovem před šesti lety. A toto je důvod: pětadvacet let staré sklolaminátové potrubí, které mělo vydržet padesát let. Tlak vody v údolí v okolí Drásova ale nezvládlo. Nové roury vyrobené ve Francii by už prasknout neměly. Firma zaručuje výdrž minimálně sto let. Uklidnění třeba pro Věru Nováčkovou. Vodovod má hned za domem.  

Většina potrubí je už v zemi, takto vypadá těsně před zasypáním. Už teď v něm teče 200 litrů vody za vteřinu. Stojíme právě v místě, kde je spoj starého a nového potrubí. To je ta část, kterou vidíte támhle před sebou. Zbytek vodovodu je stále sklolaminátový. I ten bude ale časem nutné vyměnit. Bude nám ještě chybět dalších 12 až 13 km. To znamená, je to práce na mnoho let. Proto zahajujeme už projekci páté etapy. Čtvrtá je už na papíře s pětasedmdesáti milionovými náklady. Sdružení usiluje o dotaci, šéf resortu zemědělství její udělení vidí nadějně. Sdružení Vírského vodovodu je připraveno i na úvěr. Bagry by se měly do země zakousnout už letos v říjnu.  

 

Šimon Švub, Česká televize.  

 

Česká televize, 8. dubna 2024, pořad Události v regionech – Brno

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/324281381990408/cast/1038041/