Analýzy & Studie

Brno, ráj technologických firem

Brno je krásné město plné příležitostí, pokrokových firem a studentů. Jihomoravský kraj je i díky Brnu regionem s nejrychleji rostoucím HDP v České republice a exceluje v několika technologických odvětvích. Druhé největší město v zemi s 380 tisíci obyvatel si ale také dokázalo uchovat svůj přátelský charakter a komunitní život. Brno je zkrátka město plné nesourodých charakteristik i nekonečných možností.

Brno je ekonomicky velmi silný region. Mezi lety 2006 a 2016 vzrostl tamní regionální hrubý domácí produkt na obyvatele o 29,8 %, nejrychleji z celé republiky – v Praze to bylo 22 %. Jihomoravský kraj vytváří 10,8 % HDP v ČR (513 666 mil. Kč). Pro srovnání, podobné HDP na obyvatele, tedy okolo 80 % průměru EU, najdeme ve Francii v regionech Franche-Comté, Poitou-Charentes nebo Loraine. 

V jihomoravském kraji se také dlouhodobě investuje do vědy a výzkumu, v posledních letech se investice pohybují na úrovni 15 miliard korun ročně a za většinou z nich stojí podnikatelský sektor. Zatímco evropské fondy jako zdroj financování přichází ve vlnách, brněnské firmy na aplikovaný, experimentální a základní výzkum dávají stabilně přibližně částku 8,5 miliard korun ročně. V Praze jsou hlavním zdrojem příjmů pro výzkum státní finance, ale v Brně to jsou firmy (60 %) a vysokoškolské výdaje a vládní představují jen 29 %, respektive 11 %.

Na každých 1 000 zaměstnaných v Jihomoravském kraji (JMK) připadá 1 výzkumný pracovník v podnikatelském sektoru. V regionu se hledání nových technologií, metod a možností věnuje na 20 000 vědeckých pracovníků, sdružených ve 450 pracovištích. Jejich počet také roste nejrychleji v celé republice.

Mikroskopy, strojírenství, antivirové programy a hry

Tato čtyři témata představují hlavní vývozní artikly moravské metropole. Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV) v Brně, který se letos pořádá již po jedenašedesáté, je největším průmyslovým veletrhem ve střední a východní Evropě a každoročně jeho branami projde na 80 000 návštěvníků.  Letošní partnerskou zemí je Česká republika a vlastně proč ne? Vždyť v tuzemsku je také mnoho nových technologií, které můžeme představit světu. Firmy z Francie se veletrhu MSV účastní v rámci Francouzského pavilonu, jehož pořadatelem je Francouzsko-česká obchodní komora.

První elektronový mikroskop do Brna přivezla v roce 1947 v rámci poválečné pomoci Správa Spojených národů pro pomoc a obnovu (UNRRA) a už o čtyři roky později čeští vědci vyrobili první českou verzi tohoto přístroje. Dnes se celá třetina elektronových mikroskopů na světě vyrábí právě v Brně.

Operation Flashpoint, Mafia, Samorost nebo Machinarium… pro většinu smrtelníků neznámé pojmy, pro znalce počítačových her to jsou ikonické názvy her a zároveň symboly úspěchu českých vývojářů. Výše jmenované hry jsou dílem brněnských vývojářů, kterých v tomto městě najdeme celkem na 400. Většina jejich výrobků míří do zahraničí. Ke světové špičce patří Češi i v deskových hrách. Nejen díky ocenění za hru Krycí jména si věhlas získal herní designér Vladimír Chvátil, absolvent Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně.

Brno je také sídlem mnoha dalších softwarových a IT firem. Eduard Kučera a Pavel Baudiš začali první antivirus vyvíjet už v roce 1988, nyní je z Avastu největší antivirová firma na světě a sídlí v kancelářském prostoru Vlněna nedaleko brněnského hlavního nádraží. Americká softwarová společnost Red Hat, jeden z největších světových dodavatelů softwaru založeného na otevřeném zdrojovém kódu, v Brně v roce 2015 otevřela jedno ze svých čtyř světových univerzitních center pro výzkum a vývoj nových aplikací. Firma, která loni na podzim oznámila přesun pod křídla IBM, sídlí poblíž kampusu VUT v Brně, kde zaměstnává zhruba tisícovku lidí. Konstrukce satelitu, vrchní část nosné rakety Vega nebo součástky pro Mezinárodní vesmírnou stanici – to jsou jen některé z projektů SAB Aerospace z Medlánek.

Jihomoravské inovační centrum

Koordinaci a podpoře podnikatelů se věnuje také Jihomoravské inovační centrum (JIC) se sídlem v rychle se rozvíjejícím kampusu Masarykovy univerzity. V roce 2017 otevřeli FabLab Brno, nonstop veřejně přístupnou digitální dílnu v Česku. Pomohli také několika brněnským firmám v dalším rozvoji.

Z původně akademického spin-offu vyrostl brněnský Flowmon Networks do úspěšné mezinárodní firmy, jež pomáhá chránit počítačové sítě proti kybernetickým hrozbám a DDoS útokům ve více než 35 zemích světa. Hudebníci z celého světa hrají na syntezátory, které vyrobila brněnská firma nadšenců do muziky Bastl Instruments. K nástrojům postupně přibylo i hudební vydavatelství a klub.

Ze startupu šestice akademiků se Phonexia stala globálně uznávaným hráčem na trhu s řečovými technologiemi. V týmu už mají díky JIC i indického výzkumníka a rostou dvoucifernou rychlostí. Na začátku příběhu společnosti Sewio je konzultace diplomové práce a komparativní studie bezdrátových řešení pro Evropskou vesmírnou agenturu. Jejich technologie spočívají v přesné lokalizaci objektů uvnitř budov v reálném čase. K dnes již notoricky známým brněnským úspěšným firmám patří také algoritmus pro nákup letenek Kiwi.com

Partnerství Brno a Rennes

Brno s Francií pojí i další téma – partnerství s 1400 kilometrů vzdáleným městem Rennes. Partnerství moravské metropole a hlavního města Bretaně se datuje do poloviny 60. let minulého století. Obě města si dnes mají mnoho co nabídnout a obohacují se v mnoha oblastech od hospodářského rozvoje, kultury, školství až po sport.

Celý časopis Contact