Actualités  •  Ze života komory

Francouzsko-česká obchodní komora oceňuje zodpovědné firmy a úspěchy v mezinárodním podnikání

Francouzsko-česká obchodní komora (FČOK) udělila během již tradičního slavnostního galavečera ceny ve třech kategoriích – za společenský či environmentální přínos, za ekonomickou odolnost a agilitu a za úspěchy, které podporují rozvoj francouzsko-českých ekonomických vztahů. Galavečer FČOK je prestižní událost, které se účastní přes 200 česko-francouzských manažerů, vrcholových manažerů a zástupců institucí. Hlavním tématem tohoto ročníku byla udržitelnost.

 

Cena v kategorii Společenská odpovědnost firem byla letos udělena ve dvou kategoriích – kategorii MSP (do 250 zaměstnanců) a kategorii velký podnik (více než 251 zaměstnanců). V letošním ročníku v kategorii MSP zvítězila společnost Sodexo. V kategorii velký podnik pak Komerční banka. Oba vítězové prokázali schopnost a ochotu do svých podnikatelských aktivit začlenit sociální, environmentální a etické aspekty a aspekty lidských práv. Společnost Sodexo Benefity je největším poskytovatelem benefitů v České republice. Komerční banka je mateřskou společností Skupiny KB a součástí mezinárodní skupiny Société Générale. Obě firmy se tradičně věnují projektům z oblasti CSR. Tuto cenu zaštítilo Velvyslanectví Francie v Praze a společnost Veolia.

 

„Poslední tři roky nám připomněly, že žijeme v prostředí, které se neustále mění. Stabilita, dosažený komfort a svoboda nejsou samozřejmostí a aby naše postavení na trhu bylo pevné, musíme se neustále přizpůsobovat situaci. Francouzsko-česká obchodní komora se této dynamice rozhodla čelit ambiciózním způsobem: a sice tím, že k této dynamice bude sama přispívat. Spíše jednat a spoluvytvářet, než čekat a pak se přizpůsobovat okolnostem. Naší ambicí je stát se pro naše členy myšlenkovou laboratoří přinášející inspiraci, vyzdvihovat inovace a otevírat debaty, abychom společně budovali ekonomiku zítřka,“ uvedl ředitel FČOK Michal Macko.

 

O cenu v kategorii Ekonomický růst se ucházely společnosti, které za rok 2022 vykázaly organický růst díky ambiciózní strategii navzdory současným ekonomickým podmínkám. Cenu získala společnost Antwell. Antwell je skupina firem se zaměřením na logistiku, dopravu, pronájem nákladních vozidel a přívěsů, servis nákladních vozidel a pneumatik a také autocentrum. Během pandemie byla postižena dlouhodobou odstávkou a poté nedostatkem komponentů. Proto si vytvořila novou strategii, díky které není závislá pouze na dopravě, a která jí po nepříznivých letech opět umožnila úspěšně růst. Tuto cenu podporuje CzechInvest, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Komerční banka.

 

Cena za integraci V.I.E ve firmě se uděluje společnosti, které zapojení mladého spolupracovníka v rámci programu V.I.E. přineslo nové dovednosti, zdroje i růst. Letošním vítězem je společnost SII. Institut V.I.E (Volontariat International en Entreprise) je program mezinárodní mobility lidských zdrojů, zajišťovaný francouzským státem, díky kterému mohou francouzské firmy vyslat občany Francie nebo Evropského hospodářského prostoru ve věku od 18 do 28 let za prací do zahraničí. Společnost SII Czech Republic je součástí skupiny SII Group, která působí na trhu IT a inženýrských služeb již více než 40 let a zaměstnává více než 13000 odborníků po celém světě. Institucionálním partnerem kategorie byla organizace French Foreign Trade Advisors a společnost FORVIA Faurecia.

 

Francie je pro Českou republiku důležitým obchodním partnerem. „Naše komora již více než 25 let podporuje vztahy mezi našimi zeměmi, pomáhá francouzským firmám uplatnit se na českém trhu a naopak. Ceny Francouzsko-české obchodní komory jsou důležitou součástí naší činnosti a jejich vyhlašování s rámci každoročního galavečera je vynikající příležitostí nejen pro naše členy, jak se setkat s členy podnikatelské komunity a navázat důležité a pro všechny strany výhodné vztahy,“ dodává Michal Macko. Ceny Francouzsko-české obchodní komory jsou otevřené všem podnikatelům, podnikatelkám a firmám působícím na českém trhu, bez ohledu na velikost a obor, jejichž aktivity přispívají k rozvoji francouzsko-českých ekonomických vztahů. Vítězové Cen Francouzsko-české obchodní komory mají také možnost ucházet se o získání mezinárodních Cen CCI France International. Toto mezinárodní ocenění, nad nímž převzal záštitu prezident Francouzské republiky, vybírá ty nejlepší z více než 32 000 členských společností po celém světě.