Ohlédnutí za PECO

Dne 25. dubna 2023 se uskutečnila online akce Tour des PECO, které se zúčastnilo téměř 60 účastníků a jejímž cílem bylo poskytnout aktuální ekonomické informace o zemích střední a východní Evropy. Jednotliví zástupci maďarské, polské, rumunské, srbské, slovenské a české komory představili konkrétní ekonomické novinky ze svých zemí a odpovídali otázky účastníků. Níže najdete krátkou rekapitulaci! 

 

Slovensko 

Navzdory obtížné ekonomické situaci zaznamenává Slovensko hospodářský růst. Tempo růstu HDP s výjimkou prvního čtvrtletí roku 2023 činí +0,4 %. Více se investuje do vývozu a ceny energií v posledních týdnech klesly. Slovensko zaznamenává pokles míry nezaměstnanosti, která je nejnižší od dubna 2012, a vyšší počet zájemců o zaměstnání. Daří se zejména některým odvětvím, jako je průmysl (zejména kovovýroba), spotřební zboží, farmaceutický průmysl a elektronika nebo strojírenství či doprava. To vytváří nové investiční příležitosti, což je viditelné například v automobilovém průmyslu, kde hned po společnosti Volvo následuje Volkswagen s investicí více než jedné miliardy eur do vytvoření prvního slovenského luxusního elektromobilu. Díky tomu vznikne na Slovensku téměř 700 nových pracovních míst.  

Na vzestupu jsou také odvětví informačních technologií, high-tech či větrných elektráren.    

 

Polsko 
Zprávy z Polska jsou spíše smíšené a vývoji nepomohla ani situace týkající se války na Ukrajině nebo komplikované vztahy se zbytkem evropských zemí.  
Ve skutečnosti tempo růstu HDP, které v roce 2022 vzrostlo o 4,9 %, v roce 2023 činí sotva 0,5 %. Polský vývoz se však od roku 2022 zvýšil o více než 19 % a dovoz o 22 %. Investice vzrostly o 4,6 %. Co se týče míry nezaměstnanosti, ta se svými 2,8 % v roce 2023 představuje v Evropě, kde se nezaměstnanost pohybuje kolem 6 %, jednu z nejnižších hodnot.   
Na polském trhu práce probíhají v letošním roce legislativní změny, které iniciovala vláda, včetně regulace a zvýšení minimální mzdy a pobídky k větší finanční transparentnosti zaměstnavatelů.  
Aktuální otázky z pohledu investic se týkají obnovy sousední Ukrajiny, i když otázka finančních prostředků je stále nejasná. Kromě toho se hodně investuje do zelené energetiky, elektromobility, mikroprocesorů a automobilového průmyslu. Významným investorem v Polsku je společnost Danone, která ve svém oboru vytváří pracovní místa a konkurenci. 

 

Maďarsko 

I v Maďarsku je situace obtížná, a to z důvodu až dvojnásobného deficitu, vysoké inflace a velmi vysoké úrokové sazby. Sankce uvalené Bruselem a důsledky války na Ukrajině ale nezabránily Maďarsku v růstu, který je nad evropskou hodnotou.  

Pro rok 2023 vláda očekává hospodářský růst ve výši 1,5 %. Podle jiných zdrojů tento růst nepřesáhne 0,5 %. 

Inflace od ledna do března 2023 činí 25 % a ziskovými odvětvími jsou: doprava / pojišťovnictví / bankovnictví / energetika / spotřební zboží. Dobrou zprávou je, že Evropa oznámila, že bude moci Maďarsku opět poskytnout finanční prostředky, i když podrobnosti zatím nejsou jasné. Vláda nakonec musela přizpůsobit své rozpočtové plány nové ekonomické realitě země a vysoké inflaci. 

Pokud jde o investice, je nejvíce viditelná společnost Schneider Electric s částkou 40 milionů eur, 4 továrnami na různých místech, více než 2 000 pracovních míst v zemi a zastoupením rostoucím již od roku 1991. Společnost Schneider investovala také do vytvoření HUBu a zaměřuje se na uhlíkově neutrální investice. V neposlední řadě se Maďarsko těšilo i z korejských investic ve výši 2,8 miliardy eur a jedním z největších investorů s podílem téměř 30 % stále zůstává Německo. 

 

Rumunsko  

V letošním roce činí tempo růstu 2,5 %. Míra inflace je 14,5 % a očekává se, že do konce roku klesne na 7 %. Pokud jde o trh práce, je míra nezaměstnanosti stabilní na úrovni 5,5 %, což je beze změny oproti konci března 2022, kdy činila 5,6 %. Očekává se, že mzdy vzrostou do konce roku 2023 přibližně o 10 %. Podle místních podnikatelů mají firmy v ekonomiku důvěru a pro své podnikání očekávají dobré výnosy a zisky.  

Odvětvím, které přitahuje nejvíce investic, vytváří pracovní místa a finanční prostředky, je energetika. 

 

Česká republika 

Vláda České republiky potvrdila pro rok 2022 růst ve výši 2.5 %, nicméně předpokládá, že rok 2023 bude obtížnější a ČNB se pro první čtvrtletí stále obává rizika recese. Tempo růstu HDP pro rok 2023 se předpokládá ve výši -0,3 % až -0,5 %. Nezaměstnanost zůstává velmi nízká, podle evropských statistik činí 2,3 % a podle českého úřadu práce 3,7 %. 

Mzdy oproti předkrizovému období jsou mnohem nižší a tlak na jejich růst je citelný.  

Navíc česká koruna vůči euru stále posiluje, v roce 2022 to bylo 24,5 Kč za 1 euro, v současnosti se pohybuje kolem 23,5 Kč/1 euro. To podnikům ztěžuje vývoz, ale usnadňuje dovoz. Sazba ČNB je 7 % a na této úrovni zůstane i během roku 2023. 

investice, i když jsou obtížnější, zůstávají vysoké, zejména v oblasti strojírenství a polovodičů.  

Na mezinárodní úrovni minulý měsíc navštívila česká delegace Tchaj-wan s cílem navázat mezi oběma zeměmi partnerství, které by České republice pomohlo recyklovat elektrické baterie a přejít od spalovacích motorů k elektrickým. Tento politický pakt je logický, protože od loňského roku se obchod mezi Českou republikou a Tchaj-wanem zvýšil o 20 %. 

Škoda Transportation zdvojnásobila výrobu v Plzni, přestože má skutečný nedostatek pracovních sil. Česká republika se také setkala se zástupci Vietnamu s výhledem na posílení partnerství mezi oběma zeměmi.  

A samozřejmě nové české plány v oblasti jaderné energetiky vyvolávají otázku, kdo se projektu ujme, zda Francouzi s EDF, Američané, kteří jsou v této oblasti již dobře etablováni, nebo Jižní Korea. 

 

Srbsko  

Stručně řečeno, problémy jsou stejné jako v jiných zemích a rizika jsou podobná. Finanční potřeby a veřejný dluh vyvolávají debaty a nutnost změn v oblasti globální hospodářské politiky země. Tempo růstu HDP se pohybuje mezi 2 a 3 %, investice jsou stále hlavně německé a americké, i když se prosazuje i Čína. 

Oblíbeným odvětvím pro investice v Srbsku jsou přírodní vědy, včetně velmi rozsáhlého projektu výzkumného ústavu, který je náročný jak z hlediska stavebního, tak technologického. Klíčovým odvětvím je samozřejmě energetika, jako všude, zejména proto, že Srbsko stále využívá uhlí a plyn. Nové projekty, pokud jde o energetická zařízení, se připravují v Severní Makedonii a země prochází novými debatami ohledně veřejné elektrické sítě. Na vzestupu je také automobilový sektor, kde vzniká srbský elektromobil podobný Renaultu C3 nebo Pandě.