COVID-19

Bavorsko chce povinné testy pro pendlery. Slovensko zřejmě bude testovat přijíždějící na hranicích.

(UPDATE) Testy budou pro zahraniční pracovníky bezplatné, náklady bude hradit bavorská vláda.

 

Podle českého velvyslance v Německu Tomáše Kafky bude opatření podobné tomu, které již dříve uplatnil bavorský zemský okres Cham. „Bude sedm dní na to, aby si pendleři obstarali první test,“ uvedl. Okres Cham dosud žádal od českých pendlerů testy ve dvoutýdenním intervalu, u pracovníků ve zdravotnictví každých pět dní. Bavorská vláda bude nově od pendlerů plošně požadovat nový test každých sedm dní.

Přísnější režim na hranicích se chystá zavést i Slovensko, ve středu to avizoval ministr obrany Jaroslav Naď. Oznámil, že Slovensko patrně 2. listopadu začne na hranicích se sousedními zeměmi testovat cestující na koronavirus.

„Budou testováni všichni lidé, kteří budou projíždět hranice,“ uvedl Naď.

Českou republiku zařadila Bratislava mezi rizikové státy na svém koronavirovém seznamu 18. září. Zmíněné omezení se při cestování z Česka na Slovensko nevztahuje například na řidiče nákladní a autobusové dopravy, piloty a posádky letadel či vlaků, dále na jiné vybrané profese včetně zdravotníků, na pendlery dojíždějící v blízkosti hranice za prací, na studenty, umělce či členy sportovních klubů.

 

Zdroj: