Česko-francouzský obchod loni rostl, další potenciál je zejména v energetice

Praha, 28. února 2024 - Francouzsko-česká obchodní komora dnes zveřejnila makroekonomická data za rok 2023, z nichž vyplývá, že obchodní vztahy mezi Českou republikou a Francií významně posílily. Celkový obrat obchodu mezi oběma zeměmi přesáhl 15 miliard eur, a potvrdil tak dynamický růst vzájemné spolupráce (navýšení o 4 % oproti předchozímu roku).

Francie je třetím největším zahraničním investorem v České republice po Německu a Rakousku (podle pravidla konečného investora). Francouzské firmy zde působí prostřednictvím více než 500 českých poboček, které vytváří přes 70 000 pracovních míst. Celkové francouzské investice dosáhly v roce 2023 výše 12,5 miliardy eur, což představuje více než 7 % všech přímých zahraničních investic v zemi. Tyto údaje řadí Francii mezi zeměmi EU na druhé místo za Německem, pokud jde o počet dceřiných společností a zaměstnaných osob, a na třetí místo, pokud jde o obrat (po Německu a Rakousku).

Francie si dlouhodobě udržuje pozici čtvrtého největšího odběratele českých výrobků (po Německu, Slovensku a Polsku), zároveň se však jedná o největšího odběratele mezi zeměmi, s nimiž nemá Česká republika společnou hranici. K významnému nárůstu pak v minulém roce došlo u dovozu zboží z Francie, což ji posunulo na pozici 6. největšího dodavatele České republiky (po Německu, Číně, Polsku, Slovensku a Itálii, ale například před USA). 

Rok 2023 se nesl ve znamení pozitivního vývoje v oblasti zahraničního obchodu se zbožím. Dovoz z Francie činil loni konkrétně 5,688 miliardy eur a vývoz z České republiky dosáhl 9,517 miliardy eur, což vedlo k pozitivní bilanci 3,829 miliardy eur. Celkový obrat zahraničního obchodu se zbožím mezi oběma zeměmi vzrostl oproti předchozímu roku o více jak 4 %, což potvrzuje sílu vzájemných obchodních vztahů. Zároveň z dat vyplývá, že bilance zahraničního obchodu České republiky s Francií je na svých historických maximech a převyšuje i předcovidové roky.

Data také ukazují klíčové oblasti spolupráce, kterými jsou dlouhodobě automobilový průmysl, strojírenství či chemický průmysl. Zároveň je možné ve střednědobém horizontu očekávat výrazný nárůst obchodu a posílení již tak silné obchodní výměny v oblasti jaderné energetiky, obnovitelných zdrojů energie, dekarbonizace průmyslu a rozvoje dopravní infrastruktury. 
Transformace energetiky a průmyslu je v rámci Evropské unie pro obě země společné téma, které vytváří řadu příležitostí. Prohloubení spolupráce v jaderné energetice má mimořádný potenciál stát se novým impulsem pro další růst obchodu mezi tradičními partnery,“ uvedl Michal Macko, ředitel Francouzsko-české obchodní komory.

Pozn. Nýše zmíněné statistiky zahrnují skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tedy obchod, kdy dochází ke změně vlastnictví; liší se od bilance zahraničního obchodu, která používá data o fyzickém pohybu zboží přes hranice.

Zdroj: Český statistický úřad, Zahraniční obchod se zbožím (ZOsZ) (https://apl.czso.cz/pll/stazo/STAZO_ZO.STAZO)

 

O Francouzsko-české obchodní komoře 

Francouzsko-česká obchodní komora byla založena v roce 1996 a v současnosti má 285 členských společností z mnoha průmyslových odvětví, ale také například z bankovního, obchodního nebo potravinářského sektoru. Členské firmy FČOK zaměstnávají přes 87 000 lidí a představují více jak 318 miliard Kč obratu. Francouzsko-česká obchodní komora se zaměřuje na podporu a rozvoj francouzsko-české podnikatelské komunity, obchodních a kulturních vztahů obou zemí, vyhledává nové příležitosti pro posílení ekonomické spolupráce mezi oběma zeměmi a podporuje myšlenku jednotné Evropy. 

FČOK pro své členy i veřejnost každý rok pořádá více než 50 akcí, které navštíví zhruba 2300 účastníků. Již čtvrtým rokem se řada z nich koná v rámci platformy Sustainable Business Forum, jejímž cílem je ukázat, že environmentálně a sociálně odpovědné podnikání je relevantní, rentabilní a jediný správný směr, a inspirovat další firmy a instituce. Služeb obchodního oddělení na podporu podnikání LeBooster využije ročně více než 80 firem.