Actualités  •  Členské aktuality

Collegium Marianum - Barokní podvečery

22. ročník koncertního cyklu Barokní podvečery seznámí posluchače s tvorbou českých skladatelů v kontextu jejich současníků z okolních zemí, ale i vzdálenějších hudebních center. Koncerty proběhnou 10. 10. v Anežském klášteře, 2. 11. v Břevnovském klášteře a 29. 12. v kostele sv. Šimona a Judy.

 

Praha přitahovala nejvýznamnější osobnosti hudebního života zejména v dobách, kdy byla sídlem císařského dvora, či později během důležitých politických událostí. Tou byla třeba korunovace Karla VI. českým králem roku 1723, spjatá s množstvím velkolepých hudebních produkcí. V této době si zde také vydržoval hrabě Václav Morzin kapelu složenou z velmi schopných hudebníků a skladatelů, jejichž tvorba postupně dobývá koncertní pódia. Za její zachování vděčíme sbírkám drážďanské dvorní kapely, dalšího centra s úzkými vazbami na Čechy a zdejší hudebníky.

 

Program přinese posluchačům uvedení neprávem zapomenutých děl, představí publiku i méně známé skladatele a v propojení s mistrovskými kusy, jež si své místo na repertoáru již vydobyly, nabídne širokou paletu hudebního života v Praze a okolních centrech v průběhu 17. a 18. století.

 

Více informací