Aktuality z ekonomiky

Důvěra podnikatelů v českou ekonomiku roste. Spotřebitelé se ale bojí inflace a nezaměstnanosti

Důvěra podnikatelů v českou ekonomiku se v srpnu oproti červenci mírně zvýšila o 0,8 bodu na 85,5 bodu, naopak důvěra spotřebitelů klesla o 1,6 bodu na 94,4 bodu. Vyplývá to z konjukturálního průzkumu, který v pondělí zveřejnil Český statistický úřad. V meziročním srovnání jsou však všechny indikátory důvěry stále nižší. Důvodem je pandemie koronaviru a s ní související opatření. 

Oproti minulému měsíci se spotřebitelé více obávají zhoršení jejich vlastní finanční situace. Úmysl spořit se snížil, obavy z růstu cen jsou stále vysoké. V srpnu dále výrazně převládal počet spotřebitelů, kteří se obávali růstu nezaměstnanosti v následujících dvanácti měsících. 

V průmyslu se důvěra podnikatelů meziměsíčně zvýšila o 1,7 bodu na hodnotu 91,5. Příznivěji hodnotí vývoj poptávky a přibývá i těch, kteří v příštích měsících očekávají zlepšení své ekonomické situace. Již čtvrtý měsíc v řadě pak klesá podíl podnikatelů, očekávajících snižování počtu zaměstnanců. Průzkum také ukazuje, že v srpnu dále rostl podíl podnikatelů očekávajících zlepšení své ekonomické situace v příštích třech a zejména šesti měsících. 

 

Zdroj :  

- ČT24, https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3168210-duvera-podnikatelu-v-ceskou-ekonomiku-roste-spotrebitele-se-ale-boji-inflace-a  

- ČSÚ, https://www.czso.cz/csu/czso/cri/konjunkturalni-pruzkum-srpen-2020