Sektorové aktuality

Evropská rada pro inovace zahájila svou činnost

Evropská komise spustila činnost Evropské rady pro inovace (EIC), jejímž cílem je podpořit rozvoj průlomových inovací v období 2021-2027. Jedná se o novinku v rámci programu Horizont Evropa, která kombinuje výzkum v oblasti vznikajících technologií s akceleračním programem a vlastním investičním fondem. 

Tváří v tvář rostoucí konkurenci v globalizované ekonomice, která je stále více definována novými technologiemi, musí Evropa prohloubit svou schopnost inovace a přijímání rizik, aby zlepšila svou konkurenceschopnost. V této souvislosti je Evropská rada pro inovace určena výzkumným pracovníkům, podnikatelům a společnostem vyvíjejícím nebo zahajujícím projekty s vysokým inovačním potenciálem. 

Cílem je podpořit nejslibnější vědecké objevy. 

EIC bude poskytovat finanční podporu prostřednictvím dvou programů: Pathfinder (vyhrazeno pro počáteční fáze projektu) Accelerator (vyhrazeno pro fáze vývoje a komercializace projektů)

EIC Pathfinder 

Tento program podporuje projekty zaměřené na zkoumání oblastí výzkumu a témat, která pravděpodobně povedou k nejmodernějším technologiím, zejména průlomovým technologiím. 

Aby bylo možné se přihlásit, bude nutné vytvořit konsorcium (výzkumná organizace, univerzita, malé a střední podniky, průmysl atd.) S nejméně 3 různými zeměmi

Vybrané projekty budou financovány formou grantu až do výše 3 milionů eur

EIC Accelerator 

Cílem akcelerátoru je pomoci těm nejslibnějším začínajícím podnikům a malým a středním podnikům zavádět na trh inovace, dokud nedosáhnou atraktivní vývojové fáze pro soukromé investory. 

Umožňuje financovat například činnosti, jako je testování, prototypování, ověřování, předvádění, testování v reálných podmínkách a replikace na trhu. 

Vybrané projekty získávají dotační financování (do 2,5 mil. EUR) nebo smíšené financování (dotace do 2,5 mil. EUR a kapitálová intervence do 15 mil. EUR)

Mapování financovaných projektů EIC