Členské aktuality

Firmy objevují novou formu financování. Uvažují o prodeji a zpětném pronájmu svých výrobních areálů či skladů

[Translate to Tchèque:]

Les entreprises découvrent une nouvelle forme de financement & envisagent de vendre & de relouer leurs installations de production ou leurs entrepôts.

Vinou probíhající pandemie, rozkladu globálního dodavatelského řetězce, či zvažování nových finančních zdrojů dochází na trhu komerčních realit ke zvýšenému zájmu o produkt „sale & leaseback“. Díky němu mohou vlastníci výrobních areálů či různých továren prodat svou nemovitost a zároveň v ní zůstat v nájmu. Získají tak nejen potřebnou hotovost pro krizové období, ale mohou na trh uvolnit i další brownfieldy pro průmyslovou výstavbu. 

Projekty sale & leaseback jsou aktuálně oblíbené mezi investory do komerčních realit. Na jedné straně umožní investorům získat nemovitost s nájemcem, na straně druhé se může jednat o zajímavé řešení krize u výrobních firem, za kterou mohou potíže v dodavatelském řetězci či s horším odbytem vinou covidu. Prodávající tak mohou získat potřebnou hotovost pro investice do automatizace, či prostředky na překlenutí momentálního výkyvu na trhu, a nadále být v prodávané nemovitosti v nájmu,“ vysvětluje Petr Narwa, Head of Transaction & Consulting Services. 

Prodávající strana nemusí mít obavy, že by ji kupující vypověděl nájemní smlouvu. To, že je nemovitost rovnou obsazená nájemcem, je naopak pro kupujícího výhoda a nejčastěji se podepisují 5–10leté nájemní kontrakty u sale & leaseback produktů. 

Najít zajímavou příležitost pro výstavbu či již hotový areál, ve kterém by se dala přistavět další skladová a výrobní plocha, je nyní v prémiových lokalitách – kolem větších měst a s dobrou dopravní infrastrukturou – téměř nemožné. Pokud tedy vlastník areálu v dobré lokalitě disponuje navíc pozemkem pro možné rozšíření kapacit, jeho atraktivita pro investory logicky roste. Navíc současné areály disponují značnými výhodami – jsou již v územním plánu a mají veškerou infrastrukuturu, tudíž další výstavba je značna ulehčena,“ dodává Narwa. 

Na celou problematiku by se dalo nahlížet i optikou vítězů a poražených aktuální pandemie. Zatímco e-commerce zabírá stále více skladových kapacit v Česku, význam tradiční průmyslová výroby pohledem industriálních nemovitostí upadá. Zejména některé obory jako např. automotive, ve kterých je krize v dodavatelských řetězcích nejvíce patrná, hledají dnes způsoby, jak aktuální krizi překonat, a to i za cenu prodeje svého areálu a jeho zpětného pronájmu. 

 

O společnosti Prochazka & Partners
Společnost Prochazka & Partners v roce 2013 založil Radek Procházka a dnes je vedoucí společností výhradně zaměřenou na zastupování nájemců v oblasti komerčních nemovitostí. Poskytuje komplexní servis pro nájemce v segmentech Offices a Industrial (přejednání, relokace, expanze, nákup či výstavba na klíč) a svým klientům zajišťuje i architektonické a projektové poradenství a management (Design & Build). Společnost od roku 2016 vyhlašuje také odbornou soutěž Kanceláře roku. Více o společnosti na www.prochazkapartners.cz.