Členské aktuality

Francouzská skupina Unibail-Rodamco získala polovinu Metropole Zličín, plánuje její rozšíření

Francouzská skupina Unibail-Rodamco posiluje svou dominantní pozici největšího vlastníka pražských nákupních center.

Do jejího portfolia vedle obchodního centra na a Černém Mostě a nedávno rozšířeného centra Chodov nově patří také Metropole Zličín. Firmě se podařilo získat poloviční podíl ve firmě CGI Metropole, jež zličínské nákupní centrum ovládá. Zbývající polovinu nadále vlastní německá Commerz Real Investmentgesellschaft. Unibail-Rodamco je v současnosti vůbec největším vlastníkem komerčních nemovitostí v Evropě.

Metropole Zličín se měla rozšířit už před třemi lety o pět tisíc metrů čtverečních, k tomu ale nakonec nedošlo. Společnost Unibail-Rodamco by chtěla centrum rozšířit až o jednu třetinu, během rekonstrukce by ale zřejmě musela být zastavěna část venkovního parkoviště. V současnosti má obchodní centrum rozlohu 55 tisíc metrů čtverečních prodejní plochy a sídlí v něm téměř 150 obchodů. Ročně centrum podle dostupných informací navštíví asi sedm milionů zákazníků. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Velká obchodní centra procházejí v Česku zásadní proměnou vlastnické struktury. Jen za první pololetí letošního roku se již uzavřely transakce v hodnotě zhruba jedné miliardy eur, což je více než za celý rok 2015, kdy se uskutečnil vůbec nejdražší prodej nákupního střediska v Česku. Za Palladium v centru Prahy zaplatila společnost Union Investment rekordní částku 15,6 miliardy korun. Podle odborníků se celkový objem investic do obchodních center letos vyšplhá na částku kolem 1,2 miliardy eur. To je z velké míry dáno tím, že byly dotaženy akvizice z loňského roku.