Cena Komory

Francouzsko-český obchod a Cena FČOK 2019

Francie, čtvrtá nejčastější destinace pro český export

V roce 2018 putovalo do Francie zboží z Česka v celkové hodnotě 7,6 miliardy eur (198 miliard korun) a opačným směrem to bylo 4,8 miliardy eur (125 mld. Kč). S celkovým obratem vzájemného obchodu 12,4 miliard eur si Francie uchovává pozici 4. nejvýznamnější exportní destinace pro české výrobky. Francie je pro Česko také nejdůležitějším obchodním partnerem z těch, se kterými nemá společnou hranici.

Francie je pro Českou republiku šestou nejdůležitější dodavatelskou zemí a řadí se tak před Rusko a Rakousko. Pro Francii i pro Česko je shodně největším obchodním partnerem Německo. Obě země pojí také zaměření na automobilový a elektrotechnický průmysl a strojírenství. Právě z těchto sektorů jsou také výrobky, které nejčastěji putují z Česka do země galského kohouta.

Celkový objem francouzských přímých investic v Česku je 9,7 miliard eur. Pokud nepočítáme země se vstřícnými podmínkami pro holdingy, je Francie třetím největším investorem v Česku a v celkovém součtu jsou její investice zde vyšší než ruské a čínské dohromady.

„Česká republika je pro Francouze i francouzské firmy přitažlivou destinací. Objem vzájemného obchodu zůstává na rekordní úrovni a jen Francouzsko-česká obchodní komora ročně pomůže s rozvojem podnikání v tuzemsku více než 70 francouzským firmám, kterých v současnosti působí v Česku na 460. A některé z nich za sebou mají opravdu zajímavé příběhy, velké úspěchy a ojedinělé nápady a koncepce. Právě tyto vynikající francouzsko-české příklady byly oceněny tradiční Cenou Francouzsko-české obchodní komory.“ vysvětluje Michal Macko, jednatel Francouzsko-české obchodní komory.

Cenu Francouzsko-české obchodní komory v kategorii Odpovědná firma v oblasti environmentální si zasloužil Groupe SEB, který garantuje opravitelnost svých výrobků minimálně po dobu deseti let a tento princip eko-koncepce, tedy tvorby designu s ohledem na životnost a opravitelnost výrobku, je nejvýše na hodnotovém žebříčku cirkulární ekonomiky. Nejlepší technologickou inovací je podle poroty unikátní systém tepelného hospodářství pro budovu V-Tower na pražském Pankráci, který dodala Veolia. Za mnohostrannou a dlouhodobou společenskou odpovědnost získala Cenu společnost Accenture. V kategorii Podnikatelský příběh uspěli easy BNB s projektem správy krátkodobých pronájmů.

V tuzemsku působící francouzské firmy s celkovým obratem přes 10 miliard eur zaměstnávají skoro 70 tisíc osob. K největším investicím patří automobilka PSA v Kolíně, Veolia, průmyslové skupiny Saint Gobain, Valeo nebo Faurecia, potravinářské kolosy Danone a Savencia, Komerční banka, AXA, Edenred, Atalian a mnozí další poskytovatelé služeb.

České firmy se také čím dál tím více prosazují ve Francii. Celkový objem přímých českých investic ve Francii je 500 milionů eur.