Ze života komory  •  Akce

Galavečer a Cena Francouzsko-české obchodní komory

Dámy ve večerních šatech, pánové s motýlky, šampaňské, kouzelník a nedočkaví finalisté 6. ročníku soutěže o Cenu Francouzsko-české obchodní komory. Galavečer ve velkém sále hotelu Hilton v Praze byl plný překvapení i silných zážitků. Mezi více než 150 hosty v sále byli představitelé francouzsko-české podnikatelské komunity, diplomaté i zástupci české vlády. Partnery večera byly společnosti AXA Česká republikaEdenredhotel Hilton a Komerční banka.

Cílem Ceny Francouzsko-české obchodní komory je vyzdvihnout příklady malých i velkých firem, které vynikají svým originálním nápadem či přístupem k podnikání a přispívají k rozvoji česko-francouzských obchodních vztahů, stejně jako to činí i samotná Komora. Ocenění těchto úspěšných firem pak může motivovat k aktivnímu přístupu i další společnosti či jednotlivce.

Úvod večera probíhal v neformálním duchu v předsálí a na terase s výhledem na Vltavu. Mezi hosty se sklenkou vína se nenuceně pohyboval kouzelník a svými triky se šátky, provázky či kartami bavil přihlížející dámy i pány. Před půl osmou se otevřely brány hlavního sálu a hosté zamířily ke kulatým stolům se zlatými dekoracemi od A la Maison. Moderátory večera byli Kateřina Etrychová a Lukáš Kovanda, úvodních projevů se zhostil Roland Bourgeois, předseda Francouzsko-české obchodní komory, Roland Galharague, velvyslanec Francie v ČR a Petr Očko, náměstek ministryně průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace.

 

Podnikatelské příběhy, inovace i odpovědnost

 

Rytmus večera určovalo udílení Cen Francouzsko-české obchodní komory ve čtyřech kategoriích. Nejlepší projekty a vítěze vybrala devítičlenná odborná porota, která se navíc rozhodla udělit i Zvláštní cenu poroty kuchaři a someliérovi Jonathanu Jacquetovi, který podniká pod značkou Monsieur Bouchon.

V kategorii Podnikatelský příběh si pro diplom a vázu přišli Kevin Gestin a Faical Orakzai s projektem správy krátkodobých pronájmů easy BNB. Nejlepší technologickou inovací je podle poroty unikátní systém tepelného hospodářství pro budovu V-Tower na pražském Pankráci, který dodala Veolia. Za mnohostrannou a dlouhodobou společenskou odpovědnost získala cenu společnost Accenture. V kategorii Odpovědná firma v oblasti environmentální si pozornost poroty zasloužil Groupe SEB, který garantuje opravitelnost svých výrobků minimálně po dobu deseti let a tento princip eko-koncepce, tedy tvorby designu s ohledem na životnost a opravitelnost výrobku, je nejvýše na hodnotovém žebříčku cirkulární ekonomiky.

Více o laureátech Ceny FČOK se dozvíte v tomto článku

Autorem porcelánových váz pro vítěze Ceny FČOK je český designér Milan Pekař.

 

Gastronomické a hudební zážitky

 

Neopomenutelnou součástí galavečera je samotná večeře, která v tomto případě sestávala z tříchodového menu a francouzského a moravského vína, které dodali Chez Greg a Vinselekt Michlovský. Překvapením i dezertem byl dort u dílny rodinné čokoládovny Choco café, kteří společně zakrojili čestní hosté a partneři večera. Hudební doprovod večera obstaral začínající klavírista Patrik Kačo.

Po skončení hlavního programu večera na hosty čekalo hudební překvapení v podobě jihlavské kapely The Shots, která hrála chytlavý výběr skladeb a písniček od tanečních až po české muzikály. Před fotostěnou a selfiematem vznikaly humorné fotografie se stylovými doplňky, do focení se zapojil i tým Komory. Na cestu domů dostávali hosté dárkovou tašku od A la Maison a Avène, ve které byl i časopis Contact s výsledky Ceny FČOK a články o jednotlivých laureátech i finalistech.