COVID-19  •  Sektorové aktuality

Konec výjimečného stavu a znovu otevření některých obchodů

Od pondělí 12. dubna budou moci své dveře znovu otevřít obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví a prádelny. Ovlivněny jsou také zoologické zahrady, botanické zahrady a farmářské trhy. Někteří studenti se navíc budou moci vrátit do školy a plánuje se týdenní rotace. Nouzový stav skončí 11. dubna a vláda jej nebude prodlužovat. 

Návrat studentů do škol 

Třídy prvního stupně základních škol se budou střídat v týdenních intervalech. Ve školách budou povinné roušky. Školáci budou dvakrát týdně testováni antigenními testy, a to v pondělí a ve čtvrtek. Vrátit by se od 12. dubna měli také předškoláci, budou maximálně v 15 členných skupinách. Děti ve školkách nebudou muset nosit roušky. 

Od pondělí bude také podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka možné provádět závěrečné zkoušky v autoškolách, protože zákaz padne s koncem nouzového stavu. 

Otevření některých obchodů 

Od 12. dubna se také otevřou obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, čistírny, prádelny, zámečnictví či farmářské trhy. 

Obchody a služby budou moci podle ministra Havlíčka nově fungovat do 22.00, nyní musí zavřít ve 21.00. 

Zoo a botanické zahrady 

Zoologické a botanické zahrady budou smět naplnit maximálně 20 procent kapacity. Z rozhodnutí vlády jsou kvůli boji proti epidemii koronaviru uzavřené od 18. prosince. 

Kvůli epidemii koronaviru zoologické zahrady hlásí velké ztráty. Například propad příjmů ZOO Praha přesahuje 100 milionů korun, uvedl v březnu její ředitel Miroslav Bobek.

V Česku je podle ministerstva životního prostředí 29 zoologických zahrad s licencí, členem Unie českých a slovenských zoologických zahrad je 16 z nich. Zároveň v tuzemsku existuje asi 54 botanických zahrad.

Servisní zařízení, všechny obchody, stejně jako zahrady a terasy restaurací by se mohly znovu otevřít do konce dubna. 

Konec nouzového stavu 

Nouzový stav v Česku trvá nepřetržitě od loňského 5. října, skončí 11. dubna. Od 12. dubna pak přestane platit omezení cest mezi okresy i zákaz nočního vycházení. Setkat se bude moci nově až deset lidí uvnitř a 20 venku.

 

Zdroje :