Actualités  •  Ze života komory

Ohlédnutí za debatní snídaní se Zbyňkem Stanjurou a Evou Decroix

[Translate to Tchèque:]

Dne 9. dubna proběhlo letos již druhé debatní setkání Francouzsko-české obchodní komory. Jednalo se o debatní snídani, která se konala v hotelu Mozart v centru Prahy a jejímiž hlavními hosty byli český ministr financí, pan Zbyněk Stanjura a paní poslakyně Eva Decroix.

Tato exkluzivní akce byla určena výhradně pro členy Klubu patronů a správní rady FČOK. Sešli se zde jak noví tak i bývalí členové správní rady v návaznosti na nedávnou volbu nových členů na valné hromadě FČOK. Mezi vážené účastníky debatní snídaně patřil i velvyslanec Francie v České republice, J.E. Stéphane Crouzat či ředitel kabinetu ministra financí Mgr. Filip Benda.

Během snídaně byla diskutována řada důležitých otázek. Jedna z nich se týkala přechodu z české koruny na euro a názorů koalice i opozice na toto téma. Dále se mluvilo o možnostech financování reaktoru jaderné elektrárny Dukovany a zveřejnění konkrétních výsledků komise.

Další témata zahrnovala hospodaření ČR v covidových a postcovidových letech s důrazem na vysoký schodek státního rozpočtu a jeho možné snižování v dlouhodobém horizontu, hodnocení 1. PPP projektu spojeného s výstavbou dálnice D4 a možnost využití této metody pro další státní projekty jako jsou nové dálnice či železniční koridory. Závěrečné otázky se týkaly prognóz růstu HDP v roce 2024 a opatření, která Ministerstvo financí plánuje v případě nižšího než očekávaného růstu.

Bylo také připomenuto plánované zavedení nového zákona o účetnictví a možnost účetnictví v cizích měnách od roku 2024. Poslední otázka se týkala možných nových incentiv ze strany vlády na podporu a zvýšení zahraničních investic.