COVID-19  •  Sektorové aktuality

Ošetřovné pro OSVČ : Výzva za únor

Od 19. března mohou OSVČ žádat o příspěvek na péči za měsíc únor. Formulář je online na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Žádosti budou přijímány do 19. dubna. 

Osobám samostatně výdělečně činným, které musely omezit svoji činnost z důvodu péče o dítě do 10 let nebo o zdravotně postiženou osobu z důvodu zavírání škol a sociálních zařízení, náleží příspěvek 400 korun denně. Během jarních prázdnin nemohou tuto pomoc nárokovat a nemohou ji kombinovat s kompenzačními programy. 

Jak mohu o ošetřovné požádat? 

Prostřednictvím datové schránky wnswemb, do předmětu uvést fpuno21 (preferováno – žádosti budou vyřízeny dříve), nebo pokud je žadatel držitelem uznávaného elektronického podpisu, lze žádost zaslat podepsanou tímto uznávaným elektronickým podpisem žadatele na "fpmpo20(@)mpo.cz", do předmětu uvést fpuno21. Je také možné zaslat poštou na adresu: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Na Františku 32, 110 15, Praha 1. Obálka musí být označena fpuno21. Formulář je k dispozici zde, kde jsou také uvedeny pokyny k jeho vyplnění. 

Podmínky 

Pouze osoby samostatně výdělečně činné, které nemohou plně vykonávat svoji činnost z důvodu péče o: 

  • dítě mladší 10 let, které nemůže jít do svého vzdělávacího zařízení z důvodu jeho uzavření ze zdravotních důvodů, 

  • nezaopatřené dítě, které je závislé na pomoci jiné osoby, do 26 let, alespoň na úrovni 1 (mírná závislost), 

  • osoby, které jsou kvůli dlouhodobě špatnému zdravotnímu stavu závislé na pomoci od jiné osoby alespoň na úrovni 1 (mírná závislost). 

Tyto příspěvky nelze uplatnit v případě dobrovolné domácí péče o dítě nebo osobu. 

 

Zdroje :