COVID-19  •  Členské aktuality

Partnerství Jihlavy a regionu Grand Est: darované české roušky, respirátory a masky odjely do Francie

Česká region Vysočina a francouzský region Grand Est jsou partnerské regiony, které na letošní květen ve spolupráci s FČOK připravovaly v Jihlavě akci pro firmy i veřejnost Bonjour Vysočina. Vzhledem k aktuálním podmínkám musel být festival zrušen, ale skupina nadšenců se rozhodla dát partnerství obou regionů zcela nový rozměr.

Grand Est, kde leží města jako Štrasburk, Mulhouse nebo Colmar, je druhý nejhůře zasažený region ve Francii, hned po Paříži. Advokátka Eva Decroix a Rotary klub Jihlava s podporou regionu Vysočina se obrátili na region Grand Est s dotazem, jak by jim konkrétně mohli pomoci. Největší poptávka byla po rouškách a dalších ochranných prostředcích.

Z vlastních peněz a příspěvků dárců a kraje jihlavští nakoupili chirurgické roušky a místní firma Efko věnovala ochranné štíty vlastní výroby. V bleskové sbírce v návaznosti na výzvu na facebooku věnovali místní občané přes 2000 bavlněných roušek vlastní výroby. Jejich rychlá a upřímná reakce je skvělým důrazem solidarity Čechů.

Pouhých osm dní od prvního nápadu a telefonátu do regionu Grand Est odjelo nákladní auto plné zdravotnického materiálu do francouzských nemocnic, které v tu chvíli bojovaly s akutním nedostatkem ochranných pomůcek. Francouzský festival v Jihlavě se sice odkládá, ale partnerství mezi regiony je teď jistě pevnější.