COVID-19  •  Sektorové aktuality

Povinně testovat zaměstnance budou muset i malé firmy

Aktualizace (23. března 2021): Povinné testování se bude týkat také malých podniků s 1 až 9 zaměstnanci, neziskových organizací a OSVČ, kteří přicházejí do častého kontaktu s ostatními zaměstnanci nebo zákazníky. To představuje přibližně o 1,1 milionu více lidí, kteří musí být testováni. Tato nová povinnost bude platit od 6. dubna. Vláda ČR rovněž zvažuje, že tento týden požádá o 30denní prodloužení výjimečného stavu. 

Zdroje : https://eurozpravy.cz/domaci/politika/testovat-budou-vsichni-od-dubna-i-firmy-do-10-lidi-a-zivnostnici.12cf3c99/https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/koronavirus/3286840-vlada-pozada-o-prodlouzeni-nouzoveho-stavu-o-30-dnihttps://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/tiskova-konference-nouzovy-stav-vlada-koronavirus_2103221519_ada 


Původně publikováno 16. března : 

Nejpozději od 26. března se povinného testování zaměstnanců budou muset účastnit i malé podniky zaměstnávající deset a více lidí. Toto nové opatření ministerstva zdravotnictví schválila vláda v pondělí 15. března. 

Zaměstnavatelé s více než deseti zaměstnanci se od 26. března přidají k velkým a středním firmám, kterým Ministerstvo zdravotnictví kvůli špatné epidemické situaci pravidelné plošné testování už nařídilo. Malí zaměstnavatelé budou mít povinnost od 17. března antigenní testy zajistit a nejpozději 19. března své zaměstnance k testování vyzvat. Poté budou zaměstnavatelé moci povolit svým zaměstnancům návrat k práci na pracovišti, pouze pokud budou testováni, a to od 26. března. Stejně jako v případě velkých a středních firem bude testování povinné jednou týdně a výjimku budou mít lidé, kteří jsou plně očkovaní nebo prokazatelně prodělali covid v posledních 90 dnech. 

Screeningové testy jsou hrazeny do výše 60 korun. K dispozici je také průvodce s podrobným postupem pro samotestování, který najdete zde

Také očkování pokračuje. Podle údajů zveřejněných Ministerstvem zdravotnictví bylo k 12. březnu dodáno do České republiky 1 379 750 dávek vakcíny, podáno 999 395 dávek, přičemž druhou dávku vakcíny dostalo téměř 300 000 lidí. Francie se navíc zavázala darovat 100 000 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech, jak jsme zmínili v předchozím článku. V současné době bylo použito 94 % dostupných dávek. 

Zdroj: https://koronavirus.mzcr.cz/povinne-testovat-zamestnance-budou-muset-i-male-firmy-odsouhlasila-vlada/