COVID-19  •  Sektorové aktuality

Průmysl zpomaluje, jeho oživování se zaseklo

Průmyslová produkce v Česku byla v lednu 2021 jen o 0,9 procenta vyšší než ve stejném období loňského roku. Tuzemský průmysl brzdí, ještě loni v prosinci totiž dosáhl meziroční nárůst 2,5 procenta. Růžová čísla nehlásí ani stavebnictví. V lednu 2021 poklesla stavební produkce oproti loňskému prvnímu měsíci o 5 procent (částečně může být na vině horší počasí). 

Podle Patrika Rožumberského, ekonoma UniCredit Bank, počet nových objednávek zaznamenaných v tomto odvětví meziročně poklesl v běžných cenách o 4,6%. Zahraniční objednávky však vzrostly o 5,5%. Obrat se zvýšil o 1%, k jeho růstu přispěly zisky z přímého vývozu. 

Produkce poklesla zejména v odvětví potravin a nápojů. Podle Rožumberského však stále není důvod k přílišnému znepokojení. Průmysl je stále v pevném stavu. 

Nižší výroba aut nepomohla 

Na rozdíl od předchozích měsíců se průmysl nemohl spolehnout na automobilovou výrobu. Mírně poklesl z jednoho roku na druhý v lednu, zejména kvůli problému s dodávkou mikročipů. Deficit v automobilové výrobě však byl vyvážen silnými výnosy v odvětví kovových konstrukcí, chemikálií a elektronických zařízení. 

Trend mírného oživení tuzemského průmyslu tak přes jisté výkyvy v posledních měsících pokračuje. Globální poptávka nejeví známky ochlazování, což dokládají slušné přírůstky tržeb z přímého vývozu i zakázek ze zahraničí. Potenciální rizika pro průmysl aktuálně souvisí s narušením dodavatelských řetězců, případně výpadky pracovní síly kvůli nemoci či karanténě. 

Důležité faktory: Německo a brexit 

Podle Lukáše Kovandy, ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády (NERV), nebyl průmysl České republiky ovlivněn koncem přechodného období po brexitu, které skončilo 1. ledna 2021. Vyhlížená nejistota vedla k předzásobení odbytišť přímého i nepřímého průmyslového vývozu z ČR, což zadělalo na lednový tlumící efekt. Dalším důvodem pomalejšího růstu může být i to, že se příliš nedařilo německému průmyslu. 

Posílení české koruny (CZK) nebylo příliš příznivé. Kurz koruny k euru se během ledna pohyboval převážně od 26 do 26,20. Loni na podzim přitom převyšoval 27 korun. 

Za celý letošní rok by měla průmyslová výroba narůst zhruba o osm procent, ukazují predikce. Pomůže jí vakcinace podstatné části světové populace a postupné zotavování světové i tuzemské ekonomiky zejména od poloviny letošního roku, domnívají se ekonomové. Problém by mohl v Česku nastat v případě zvažovaného uzavření průmyslových podniků kvůli epidemii covid-19. 

Jásat nemohou ani ve stavebnictví 

Stavebnictví se loni nedařilo a optimističtější prognózy nenaznačují ani lednová čísla.  

Letošní rok zahájilo odvětví s nezměněnou kondičkou proti roku 2020. Lednová stavební produkce byla po sezónním očištění meziročně nižší o 6,1%, což je jen nepatrně lepší výsledek než za celý loňský rok. Relativně se opět dařilo lépe inženýrské části , kde meziroční propad dosáhl jen 2,1 procenta. U pozemních staveb to bylo o 7,8 procenta. 

Podle ekonoma Pavla Sobíška se však leden nevyznačuje vysokou prediktivní silou, pokud jde o stavební výkon po celý rok. Práce má tendenci být silně ovlivněna povětrnostními podmínkami a celková produkce je pouze polovina průměrného měsíce. 

Další vývoj bude závislý na hodnotě nově povolených staveb, tento ukazatel ovšem nedává stavebnictví příliš šancí na růst. Podniky nad 50 zaměstnanců sice vykázaly v loňském posledním čtvrtletí lehký růst hodnoty zakázek v běžných cenách, ovšem celkový objem nově povolených staveb zůstal v poklesu, což platí i pro leden. 

Ekonom Pavel Sobíšek dodává, že velké společnosti pravděpodobně ještě netrpí nedostatkem práce kvůli smlouvám, ale malé společnosti již pociťují zpomalení.   

Pro letošní rok se v tomto odvětví očekává pokles produkce o 5%. Oživení investic soukromého sektoru ve druhé polovině roku by mohlo tento pokles zmírnit. 

Zdroj :