S knihou z Příbrami až na kraj světa

V průmyslové zóně v Příbrami se ve dvou výrobních halách rodí krásné knihy, které z české rodinné firmy putují do celé Evropy.

 PBtisk založil v roce 1990 Pavel Baštář v garáži rodinného domu. Během let se firma rozrůstala až do dnešních rozměrů, kdy zaměstnává 160 lidí, dovede vyrobit až 8000 knih za jediný den a jedním z hlavních odbytišť je pro PB Tisk Francie.

Cesta na francouzský trh

Před pěti lety směřovalo 70 % produkce PBtisku na domácí trh. Na ten francouzský se knihtiskárna vydala v období krize, kdy na českém trhu nebylo dostatek zakázek. Do knihařiny se tehdy začaly pouštět i tiskárny reklamních letáků, které měly najednou prázdné výrobní kapacity. PBtisk měl již zkušenost z Německa a Rakouska a Francie se zdála být perspektivním trhem.

Ve Franci je i v dnešní počítačové době vysoká knižní kultura a papír mezi prsty Francouzů šustí o něco častěji než v Čechách.  PBtisk oslovil střední a menší vydavatelství, využil znalosti francouzštiny svých zaměstnanců a začal získávat první zakázky na tisk a vazbu knih. Dnes z celkového obratu 250 milionů korun připadá celých 52 milionů právě na Francii.

PBtisk vytváří knihy již pro téměř dvacítku francouzských renomovaných vydavatelství, dveře k novým zakázkám jim otevírají zejména doporučení spokojených zákazníků. Hlavními výhodami ve srovnání s tiskem v Asii je kvalita a rychlá reaktivita. Zatímco z Asie cestují výtisky dva měsíce, PBtisk doručí knihy k prodejci již dva týdny od obdržení tiskových podkladů.

Knihtiskařův rok

Člověka neznalého prostředí by to asi nenapadlo, ale každé roční období má pro tiskárnu a knihárnu svá specifika. Nejde však ani tak o změny v počasí, jako o marketing. Zatímco v lednu a únoru vládne klid a pohoda, od března do května teplota stoupá a nejvíce práce je od srpna do Vánoc, kdy se stroje ani lidé nezastaví. Tiskárna jede na plné obrátky, 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, aby každý mohl najít pod stromečkem svou knihu. Aby se zakázky rozložily rovnoměrněji, cena tisku se podle ročního období mění.

Firma si zakládá na svém rodinném charakteru. Dnes již nejde o rodinný podnik v pravém smyslu slova, ale majitel vede své zaměstnance s otcovskou péčí a dlouholetí zaměstnanci se podílí na řízení firmy. Tiskárna si také vychovává své vlastní zaměstnance, protože tiskařina se už dnes prakticky nikde studovat nedá.

Více a lépe

PBtisk neustále investuje do svého růstu a modernizace, nespoléhá se na dotace, ale jen na vlastní renomé, kvalitní produkci a nejmodernější stroje. Odměnou za dvousetmilionovou investici do nové výrobní haly v roce 2007 a do tiskového stroje za 40 milionů byl desetiprocentní růst obratu v roce 2014.

Knihy vytištěné v Příbrami také získaly několik ocenění jak v České republice, tak ve Francii. V roce 2014 to byla Goncourtova cena v kategorii biografie za knihu Notre Channel pro nakladatelství Bleu Autour.

Jak vzniká kniha?

Do tiskárny přijde vysázená kniha ve formátu PDF.

Podklady se laserem vytisknou na hliníkové pláty, co barva, to jeden plát. Z těchto plátů se pak v tiskařských věžích oboustranně tiskne na velké archy papíru.

Jednotlivé archy se seskládají do bločků; několik bločků společně pak tvoří celou knihu.

Pokud se vyrábí tzv. paperback v měkké vazbě, bločky jedou dále po lince, kde jsou slepeny, ořezány a dostanou obálku. Pokud má kniha mít pevnou vazbu, sjede z linky, přemístí se k šicímu stroji a teprve poté přijde lepení, přidělání předsádky (první pevnější stránka za obálkou), kapitálky (zpevnění z gázy pod hřbetem knihy)a ořez. Pevná obálka se tvoří samostatně a na knihu se přilepí až na samý závěr.

Hotové knihy zaschnou a jsou připraveny k expedici do celého světa.