Actualités  •  Členské aktuality

Skupina Stellantis oznamuje, že ve 3. čtvrtletí roku 2022 dosáhla nárůstu čistých příjmů o 29 % a potvrzuje svůj roční cíl

Celosvětový prodej bateriových elektromobilů (BEV) skupiny Stellantis vzrostl oproti 3. čtvrtletí 2021 o 41 % na 68 000 kusů a prodej nízkoemisních vozidel vzrostl oproti 3. čtvrtletí 2021 o 21 000 vozů a ve 3. čtvrtletí 2022 dosáhl 112 000, což znamená, že skupina Stellantis pokračuje v realizaci svého ambiciózního plánu elektrifikace a dosahuje pokroku při plnění cílů strategického plánu Dare Forward 2030.

 

Vedoucí postavení na trhu 100% elektrických vozidel: Značka Jeep® oznámila svůj plán stát se globálním lídrem v oblasti elektrifikovaných SUV. Do roku 2025 hodlá představit v Severní Americe a Evropě čtyři 100% elektrická SUV, čímž podpoří ambice skupiny Stellantis dosáhnout uhlíkově neutrální stopy. Toto oznámení přišlo jen několik týdnů poté, co značka Dodge učinila významný krok směrem k elektrifikované budoucnosti a představila Dodge Charger Daytona SRT, koncepční vůz, který nově pojímá samotný pojem BEV.

V rámci realizace svého plánu stát se světovým lídrem v oblasti elektrifikovaných SUV představil Jeep® na pařížském autosalonu 2022 nový Jeep Avenger, vůbec první BEV značky, a ještě týž den byly zahájeny předběžné rezervace na jeho „1st Edition“. 

Cílem skupiny Stellantis je uspokojit rostoucí poptávku po elektromobilech, a proto uzavřela novou dohodu se svým partnerem Punch Powertrain o zvýšení výroby nové generace elektrifikovaných dvouspojkových převodovek (e-DCT) pro hybridní a plug-in hybridní vozidla (PHEV) Stellantis. Převodovky eDCT, které se budou vyrábět v závodě Stellantis Mirafiori v italském Turíně, doplní stávající kapacitu závodu ve francouzském městě Mety.

 

Investice do cirkulární ekonomiky: V komplexu Mirafiori bude také umístěno první centrum cirkulární ekonomiky skupiny Stellantis, které se bude věnovat třem činnostem pro ekologicky odpovědné využívání vozidel a dílů: repasování vozidel, demontáž vozidel a repasování dílů. Otevření centra je naplánováno na rok 2023.

 

Vytváření plánu pro budoucnost mobility: Skupina Stellantis představila jeden z největších ekosystémů spolupráce na světě, zahrnující více než 160 spolufinancovaných projektů a více než 1 000 partnerů po celém světě. Tyto projekty jsou v souladu se strategickými technickými oblastmi skupiny Stellantis, mezi něž patří autonomní řízení, konektivita, výroba, elektrifikační technologie a špičkový pohon.

 

Severní Amerika: 10,8% podíl na trhu, což je o 20 bazických bodů méně než ve 3. čtvrtletí 2021, přičemž podíl USA na trhu se snížil o 70 bazických bodů na 11,1 %. 

Evropa: podíl na trhu EU30 na úrovni 19,2 %, což je o 90 bazických bodů méně než ve 3. čtvrtletí 2021. 

Jižní Amerika: Lídr trhu s 22,6% podílem, což je o 150 bazických bodů méně než ve 3. čtvrtletí 2021. Vedoucí postavení na trhu užitkových vozidel v Jižní Americe s 30,8% podílem a v EU30 s 29,2% podílem.

 

Maserati: Zcela nový model Grecale, uvedený na trh v červnu 2022, stále přitahuje nebývalý zájem zákazníků. V roce 2023 se vrátí dvě ikony značky: nové GranTurismo s motorem Nettuno a GranTurismo Folgore, vůbec první BEV v historii značky. Po něm bude následovat nový model Grecale Folgore, který se očekává v polovině roku 2023, a nové GranCabrio, které bude k dispozici ve verzi se spalovacím motorem a ve verzi Folgore. 

 

Nadcházející událost: 5. ledna: akce „Ram Revolution electrification and technology“ na veletrhu CES 2023 v Las Vegas.

Záznam z telekonference k výsledkům včetně představení prodejních objemů a tržeb skupiny Stellantis za třetí čtvrtletí roku 2022 je k dispozici v sekci „Finance“ na webových stránkách skupiny Stellantis www.stellantis.com.