Stát podepsal smlouvu s ČEZ o rozšíření elektrárny Dukovany

Stát a energetická společnost ČEZ na konci července uzavřely připravované smlouvy k plánovanému novému bloku jaderné elektrárny Dukovany. Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš uvedl, že firma chce tendr vypsat letos v prosinci a pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by firma ráda měla na konci roku 2022.  

Ministr Havlíček potvrdil, že nový blok elektrárny by se měl začít stavět v roce 2029. Po dostavbě by měl nahradit polovinu současné kapacity, protože současné bloky doslouží mezi lety 2035 a 2037. Stavbu musí ještě schválit Evropská komise z hlediska možné nedovolené veřejné podpory od státu.  

10 % české spotřeby za 162 miliard korun 

 

Nový dukovanský blok by měl mít výkon 1200 megawattů a ročně vyrobit 9 terawatthodin elektřiny, což by odpovídalo 10 % očekávané české spotřeby. Cena projektu je 162 miliard korun.  

Vláda v květnu rozhodla, že stát poskytne energetické společnosti ČEZ na stavbu půjčku. Podle Deníku N bude stát financovat projekt s 2% úrokem. Na výstavbě by se stát měl podílet 70 procenty, zbylých 30 procent by měl zaplatit ČEZ. 

Tento týden navštíví ČR americký ministr zahraničí Mike Pompeo a s premiérem Babišem bude jednat také o jaderné energetice. Mezi představiteli státu se také vedou diskuse, zda je možné z bezpečnostně-politických důvodů možné z tendru vyloučit čínské a ruské dodavatele.  

 

Zdroje: