COVID-19

Těžce zasažená Belgie zažívá druhý lockdown

 Belgie je na přední příčce v počtu nakažených a hospitalizovaných s covid-19. Vláda proto zavedla zákaz vycházení po půlnoci do páté hodiny ranní, přikázala uzavřít většinu obchodů s výjimkou obchodů prodávajících výrobky základní spotřeby, a přikázala práci z domova. Zavřené zůstávají restaurace, bary a kavárny. Do 15. listopadu jsou zavřené školy. Při návratu z ČR vyžaduje Belgie povinnou karanténu.

 Do 48 hodin před příjezdem do Belgie musí cestující vyplnit formulář pro cesty . Toto opatření se netýká pobytů v zahraničí kratších než dva dny a pokud cestující zůstává v Belgii méně než 48 hodin. V případě nevyplnění formuláře může být cestujícím odepřen vstup na území země a může to vést k trestnímu řízení.

Cestující, kteří se vracejí z „červeně“ označených oblastí, musí od prvního dne svého návratu nastoupit do karantény. Po návratu z červené zóny by měli být testováni pouze lidé s příznaky. Děti do 6 let také nemusí být testovány, ale musí zůstat v karanténě. Karanténa končí 10. dnem po posledním dni pobytu v červené zóně a po něm následuje čtyřdenní období zvýšené ostražitosti.

Od 1. září jsou za předepsaných podmínek povolené veletrhy, kongresy a B2B akce. Základní podmínkou je, že organizátor musí dodržet stejná pravidla jako obchodní centra. Limit účastníků veřejných akcí (například: vesnický festival, sportovní soutěž nebo kulturní akce) je od 1. září maximálně 200 osob uvnitř, maximálně 400 osob venku. Sportovní amatérské soutěže jsou ve vnitřních prostorech zakázané.

 

Zdroj :