Ze života komory

Trendy ve stavebnictví a chytré materiály tématem snídaně Top Executives v Saint Gobain

V průměru trávíme 90 % našeho času ve vnitřních prostorách různých budov, ať už se jedná o pracoviště či domov. Pro naše pohodlí je potřeba dostatek světla, čerstvého vzduchu, tepelná pohoda a akustický komfort. V budově Dock in Two v pražské Libni, která všechny tyto podmínky splňuje v nejvyšší kvalitě, se konala prosincová snídaně manažerů členských společností Francouzsko-české obchodní komory.

Hostitelem Top Executives Breakfast byl Roland Bourgeois, generální ředitel Saint Gobain PAM a zároveň prezident Komory.

Saint Gobain je výrobce stavebních materiálů, a tak bylo stavebnictví vedle ekonomických aktualit hlavním tématem diskuse mezi dvacítkou manažerů. Trendem posledních let je důraz na ekologické aspekty výstavby a nejrůznější certifikáty jsou garantem nízké zátěže daných budov pro životní prostředí. Výrobou materiálů vznikají sice škodlivé emise, ovšem použití těchto materiálů šetří energii a tím přispívá ke snížení energetické zátěže budov. Vývoj materiálů jde kupředu mílovými kroky a celá čtvrtina materiálů, které výrobce Saint-Gobain vyrábí, před pouhými pěti lety ještě neexistovala.  

Nové materiály, jako například panely Ecophon, dovedou absorbovat okolní hluk a zajistit tak tišší prostředí v místnosti. Klinické studie dokázaly, že v tichu je náš tep nižší a jsme klidnější, což je příjemné a zejména zdravé pro lidský organismus. Využití pro podobné panely by se našlo například ve školách, kde by přispěly k tišší atmosféře ve třídách a soustředěnějším žákům v lavicích.

Drahé bydlení a nedostatek lidí  

Materiál v minulosti tvořil ve stavebnictví polovinu nákladů, tu druhou představují lidé. Současná minimální nezaměstnanost v ČR však tlačí na růst platů a personální náklady dnes představují 60-65 % nákladů a materiál už jen 35-40 %. Proti nedostatku zaměstnanců stavební firmy také bojují častějším využitím prefabrikovaných dílů ze dřeva i oceli. Firma Saint Gobain dokonce zřídila vlastní školu pro sádrokartonáře, kde si školí budoucí řemeslníky a svým způsobem své zákazníky.  

Podle studie společnosti Deloitte vzrostly ceny nových bytů v Praze za poslední tři roky z průměrných 60 000 korun za metr čtvereční na 100 000 korun. Účastníci snídaně se shodli hned na několika důvodech takto radikálního růstu. Prvním z nich je poptávka, která dlouhodobě převyšuje nabídku. To je způsobeno mimo jiné nedostatkem vydaných stavebních povolení a zdlouhavými řízeními. Malý počet projektů žene vzhůru také ceny pozemků, ty lukrativní navíc začínají ubývat. A k růst cen bytů v neposlední řadě přispívají i rostoucí náklady na zaměstnance.  

Přesto přítomní ředitelé firem shodně deklarovali, že s novým rokem plánují růst platů. Uvedli ale také, že zaměstnanci odmítají vzít v potaz zpomalující tempo ekonomiky a požadují růsty platů alespoň ve stejné míře jako v roce předchozím. V rámci diskuse o nedostatku zaměstnanců účastníci snídaně zmínili i výhody, které nabízí ženám, aby se rychleji vracely z rodičovské dovolené. Například Saint Gobain nabízí částečné úvazky a home-office a ve firmě pracuje 28 % žen, což je na technickou a manuálně zaměřenou firmu poměrně vysoký podíl.  

Zrcadla do zámku ve Versailles 

Za vznikem společnosti Saint Gobain stál před 354 lety francouzský král Ludvík XIV. a jeho touha vyzdobil si zámek ve Versailles nádhernými zrcadly. Tak však v požadované velikosti v té době uměli vyrábět jen v Benátkách a výzdoba 357 zrcadel do vysněného sálu by stála víc než celý zámek dohromady. Ludvík si tedy nechal sklářské mistry přivést do vesnice Saint Gobain, kde založil novou královskou manufakturu na výrobu skel.  

Dnes působí skupina Saint Gobain v 68 zemích a má 8 výzkumných a vývojových center, jen v ČR ve firmě pracuje 4 500 osob, z toho 3 500 na technických pozicích. Firma má v ČR 14 závodů, největší z nich patří pod SG Adfors a zaměřují se na výrobu skleněných vláken pro automobilový průmysl. Pražské sídlo firmy je od roku 2017 v budově Dock in Two, která je postavena z nejmodernějších materiálů Saint Gobain. Budova získala ocenění stavba roku 2017, má také certifikát LEED GOLD. Stavba celkově působí velmi neobvykle a moderně, má tvar V a ze severní strany je pod úhlem 33° seříznuta. Stupňovité terasy pokryté zelení nejen poskytují výhled na slepé rameno Vltavy, ale také ukrývají požární úniková schodiště a zajišťují sběr dešťové vody, která se v budově používá pro splachování.

Lednová snídaně Top Executives Breakfast se bude konat 24. 1. ve společnosti TCC, tématem bude Allowing mistakes in high performance culture. V pátek 21. února se bude snídaně konal v prostorách Pierre Fabre Tchéquie.