COVID-19

Vláda schválila návrh novely zákona o tzv. kurzarbeitu

Vláda se shodla na podmínkách tzv. kurzarbeitu, tedy zkrácené práci při ekonomických potížích. Je to forma trvalého zákona, který dosud v české legislativě chyběl.

 

Využíval by se při vážném ohrožení ekonomiky, přírodní pohromě, epidemii či kyberútoku. Nastartován by mohl být buď plošně, regionálně nebo jen pro určité odvětví - přesné podmínky, tedy i rozsah zkrácené práce či dobu, po kterou by část mzdy vyplácel stát, by nastavila vláda ve svém nařízení.

 

Státní příspěvek by pokrýval 20-80% výpadku práce, pracovník by tedy doma mohl zůstat jeden až čtyři dny v týdnu a dostával by za neodpracované hodiny 70 % předchozí čisté mzdy, maximálně ale do výše celostátní průměrné mzdy. Zaměstnavatel by za neodpracované hodiny platil zdravotní pojištění v plné výši běžného výdělku a sociální pojištění odpovídající 70 % čisté mzdy. Podpora by se mohla vyplácet maximálně rok.

 

Vláda tento návrh předloží k projednání do sněmovny ve stavu legislativní nouze. Poté co bude novela schválena parlamentem, kde se ještě očekává diskuse k jejím parametrům, už bude potřeba jen podpis prezidenta, aby začala 1. 11. 2020 platit.

O znovuzavedení upravených pravidel pro ošetřovné vláda neuvažuje.