COVID-19  •  Sektorové aktuality

Výroba vakcín covid-19 v Evropě

V Evropě funguje 52 továren, které vyrábějí různé komponenty vakcín proti koronaviru. Čtvrtina z nich je v Německu, jednu výrobnu však najdeme i v Česku, jako jedinou v postkomunistickém regionu. Nejvíc závodů využívá duo Pfizer/BioNTech, které má takových míst 12.

Kde se vyrábí vakcíny

Podle údajů Evropské komise a studie Evropské sítě datové žurnalistiky se nejvíce továren na výrobu vakcín proti covidu-19 nachází v Německu. Zastoupení tam má ve 14 továrnách sedm farmaceutických značek. Druhý nejvyšší počet výroben je ve Francii, a to devět. Naprostá většina továren se nachází v západní Evropě, závod ve středočeské Bohumili je v současnosti jediný v postkomunistických zemích EU.

Vyrábí se zde klíčová složka americké vakcíny Novavax, která zatím nebyla schválena pro použití v EU. Nyní se nachází v poslední fázi testování. V Bohumili však vzniká jen jedna ze složek, finální kompletace vakcíny bude probíhat v Německu.

Nejvíce továren v Evropě provozuje výrobce Pfizer/BioNTech, má jich 12. “Druhé místo patří německé společnosti CureVac. Její vakcína vyráběná v osmi továrnách rozmístěných po čtyřech evropských zemích zatím čeká na schválení

Čtyři schválené vakcíny

Evropská komise na základě stanoviska Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA) zatím pro použití v EU registrovala čtyři vakcíny. Kromě té od Pfizer/BioNTech také očkovací látky od firem Moderna, AstraZeneca a Johnson&Johnson.

Procesy ověřování vakcín jsou nyní rychlejší než při běžném postupu, a to díky takzvané podmíněné registraci. Ta předběžně hodnotí bezpečnost a účinnost vakcín, čímž Evropě umožňuje rychlejší schvalování léčiv v případě nouze. Podobně se schvalovala i vakcína Ervebo na virus ebola v roce 2019.

EMA ale nadále trvá na přísných testech, které dokážou odhalit možné problémy s jednotlivými látkami. Firmy totiž musí úřadům dodávat mnoho podrobných dat nejen předtím, ale i poté, co už je látka nasazena k použití. Schvalování přitom může trvat i několik měsíců. Například vakcínu Moderny EMA doporučila ke schválení za 51 dnů, AstraZenecu za 120 dnů.

Kromě vakcín, u kterých už očkování probíhá, a těch, které jsou právě ve fázi testování, jsou evropské úřady v kontaktu také s více než padesáti dalšími firmami, jejichž vakcíny se nachází v různých fázích vlastního vývoje.

Společné nákupy se vyplatí všem stranám

Výstavbu a dovybavení některých továren umožnily také společné evropské nákupy vakcín pro členské země. Jednotlivé výrobce motivují k rozšíření výrobních linek i mimo hranice svých mateřských států. Tím si zvyšují odbyt a zároveň si usnadňují distribuci již vyrobených vakcín.

Evropa v současnosti uzavřela smlouvy se šesti výrobci vakcín na bezmála 2,6 miliardy dávek, přičemž dalších 260 milionů je v předběžném jednání. Největší objem vakcín zajišťuje firma Pfizer/BioNTech, od které si Evropa objednala 600 milionů dávek. Celkově dojednané nákupy tak zhruba třikrát převyšují množství potřebné k naočkování všech obyvatel EU.

Podle serveru iHNed.cz ale Česko objednalo jen 81,1 procenta dávek vakcín proti covidu-19 z toho, na co mělo od Evropské komise nárok.

Zdroj : https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/vakciny-mapa-produkce/r~bc1ba03a8cb011ebb2f60cc47ab5f122/