COVID-19  •  Sektorové aktuality

Česká republika: co bude otevřeno 3. a 10. května

Od pondělí 3. května

 

Od pondělí 3. května se po celé republice budou moci otevřít kadeřnictví, pedikúry či kosmetické salony. V Karlovarském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji se navíc budou moci za dodržení protiepidemických opatření vrátit do škol v rotační výuce i žáci nižšího stupně šestiletého a osmiletého gymnázia, žáci prvních čtyř ročníků osmiletého vzdělávacího programu konzervatoře a žáci 2. stupně základní školy.

Tzv. služby péče o tělo společně i služby péče o zvířata budou umožněny za podmínky, že se každý člen personálu věnuje jen jednomu klientovi, mezi zákazníky budou alespoň dvoumetrové rozestupy a každý z klientů se prokáže platným negativním testem na covid-19, případně ukončeným očkováním nebo dokladem o prodělané nemoci v posledních nanejvýš 90 dnech. V Královéhradeckém, Plzeňském a Karlovarském kraji budou moci pro individuální prohlídky otevřít muzea, galerie, hrady, zámky a další historické nebo kulturní objekty. Jejich návštěvníci budou mít povinnost používat respirátory.

Od 3. května bude umožněna v Královéhradeckém, Plzeňském a Karlovarském kraji prezenční docházka žáků nižšího stupně šestiletého a osmiletého gymnázia, žáků prvních čtyř ročníků osmiletého vzdělávacího programu konzervatoře a žáků 2. stupně základní školy, a to za podmínky rotační výuky. Nově otevřené školní ročníky se doplňují do mimořádného opatření o povinném testování ve školách a také do opatření k nošení ochranných prostředků dýchacích cest.

 

Od pondělí 10. května

 

Od 10. května se definitivně otevřou všechny maloobchodní prodejny nehledě na počet nakažených koronavirem. Ministr Havlíček už dříve řekl, že v prodejnách by měla platit stávající opatření, tedy limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování dvoumetrových odstupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest.

 

Všechna platná opatření v ČR   Kalendář rozvolňování opatření

 

 

Zdroje: