COVID-19  •  Sektorové aktuality

ČR už dostala téměř bilion z rozpočtu Unie, letos je čistý příjem 38,7 miliardy

Česko dostalo v prvním pololetí letošního roku z rozpočtu Evropské unie 71,5 miliardy. Do evropské kasy zároveň odvedlo 32,8 miliard. Čistý příjem z evropských peněz tak dosáhl 38,7 miliardy korun. Od vstupu v roce 2004 se už přiblížil k hranici jednoho bilionu.

„Nadále zůstáváme čistými příjemci evropských peněz. Pololetních plus 39 miliard představuje druhé nejvyšší čisté saldo od roku 2016. Naše členství v Evropské unii tak dává jednoznačně smysl, a to nejen finančně,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

„Uplynulých 17 let u nás evropské peníze pomáhají financovat výstavbu železniční sítě, modernizaci městské veřejné dopravy, dostavby a vybavení nemocnic či rekonstrukce škol. Jde o projekty, ze kterých naši občané profitují každý den,“ doplňuje Schillerová.

Česká republika od svého vstupu do EU v květnu 2004 zaplatila do evropského rozpočtu 709,8 miliardy a získala 1,64 bilionu korun. Kladné čisté saldo ke dni 30. června 2021 tak souhrnně dosahuje více než 934 miliard.

Aktuální prioritou vlády je čerpání evropských peněz z Národního plánu obnovy. Česká republika obdrží 7,1 miliardy euro, tedy zhruba 180 miliard korun.

Evropské peníze mají pomoci s investičními projekty a přispět tím k rychlejší obnově po pandemii Covid-19. Investice budou směřovat primárně na digitální a zelenou transformaci, na podporu podnikání, vědy, výzkumu a inovací, do zdravotnictví a na rozvoj vzdělávání.

 

Zdroj: https://www.businessinfo.cz/clanky/cr-uz-dostala-bilion-z-rozpoctu-unie-letos-je-cisty-prijem-387-miliardy/