COVID-19  •  Sektorové aktuality

Doktor Naděje Cihlář dostal cenu za boj proti virovým onemocněním

V Česku začne v pondělí 5. října opět platit nouzový stav, má zabránit šíření pandemie  koronaviru. Omezeny budou také vnitřní i vnější hromadné akce, v divadlech budou zakázány přestávky na občerstvení.  

Hygienici od pondělí na dva týdny uzavřou střední školy v regionech označených na semaforu rizika nákazy covidem červenou nebo oranžovou, řekl ministr Prymula. Praktická výuka v uzavřených SŠ se v příštích dvou týdnech může konat. ZUŠ a VOŠ v červených a oranžových okresech budou vyučovat na dálku, oznámil ministr školství Robert Plaga (ANO). 

Doktor Naděje Cihlář dostal cenu za boj proti virovým onemocněním 

Virolog Tomáš Cihlář a jeho tým ze společnosti Gilead stojí za vývojem Remdesiviru, původně vyvíjeného v boji proti ebole. Teď je to jeden z léků, které se v Česku podávají při léčbě onemocnění covid-19. Za boj proti virovým a bakteriálním nákazám mu aktuálně udělil mimořádnou cenu Nadační fond Neuron. Společně s ní získal i prémii 1,5 milionu korun. Tou chce podpořit mladé vědce působící v oblasti boje proti infekčním onemocněním. 

 

„Od poloviny dubna obdržel Remdesivir dočasné povolení k léčbě hospitalizovaných pacientů s covidem-19 jak v USA, tak v Evropě a též v řadě jiných zemí včetně Indie, Austrálie, Japonska, Jižní Koreje a dalších. Podle několika klinických zkoušek Remdesivir prokazatelně zkracuje dobu trvání nemoci a vykazuje trend ve snižování úmrtnosti,“ hodnotí Cihlář. 

 

 

Zdroje :