Sektorové aktuality

Ekonomická opatření přijatá va České republiky v reakci na válku na Ukrajině - 6

Česká vláda v posledních týdnech zavedla nová hospodářská a sociální opatření v reakci na otřesy způsobené válkou na Ukrajině. Přinášíme vám souhrn všech aktuálních vládních prohlášení, ať už se týkají přijímání uprchlíků, vojenské pomoci nebo ekonomických opatření, která mají pomoci čelit náhlému růstu cen.  

 

  • Evropská komise navrhuje pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024.
  • Německo pomůže Česku nahradit zbrojní techniku, kterou poskytne Ukrajině. Na tiskové konferenci v Berlíně s českým premiérem Petrem Fialou to ve čtvrtek oznámil německý kancléř Olaf Scholz.
  • Česká vláda dá dalších osmnáct milionů eur (zhruba 443 milionů korun) na humanitární pomoc Ukrajině. Na dárcovské konferenci ve Varšavě to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Vystoupil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který prohlásil, že Ukrajina se musí přiblížit EU brzkým získáním kandidátského statutu.
  • Počet lidí, kteří jsou na území Česka, se blíží historickému maximu. Ukazují to data Českého statistického úřadu a ministerstva vnitra. Součet počtu obyvatel a uprchlíků z Ukrajiny je nyní 10,835 milionu.

Německo pomůže Česku nahradit zbrojní techniku, kterou Praha poskytne Ukrajině — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Evropská komise navrhuje pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024 — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Počet lidí v Česku se blíží k historickému maximu 11 milionů. Podíl na tom mají Ukrajinci — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Česko dá dalších téměř 450 milionů korun na pomoc Ukrajině, řekl ve Varšavě Lipavský — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)