COVID-19  •  Sektorové aktuality

Ekonomika propadla nejvíc v historii, HDP klesl o 5,6 procenta

Česká ekonomika se loni propadla nejvýrazněji za dobu existence samostatného Česka. Podle předběžného odhadu klesl HDP meziročně o 5,6 procenta. Předtím šest let rostl.

V celoročním pohledu byl pokles ovlivněn především spotřebou domácností, investičními výdaji, ale i propadem zahraniční poptávky v první polovině roku. Růst zaznamenaly jen vládní výdaje.

Pokles hrubé přidané hodnoty nejvýrazněji ovlivnil vývoj v obchodu, dopravě, ubytování a pohostinství. Nedařilo se také průmyslu, stavebnictví a většině odvětví služeb.

Koncem roku 2020 si ekonomika vedla relativně dobře. Což bylo dáno především silnou zahraniční poptávkou navzdory krizi.

Ekonomika Evropské unie loni klesla o 6,4 procenta, oznámil v prvním odhadu Eurostat. V zemích eurozóny byl propad ještě výraznější, činil 6,8 procenta. Celoroční propad byl nejvýraznější do roku 1995, kdy Eurostat začal tyto údaje sledovat.

Italská ekonomika klesla mezičtvrtletně o dvě procenta, francouzská o 1,3 procenta. Německá ekonomika, která je největší v Evropě, vykázala růst o 0,1 procenta. Meziročně ale všechny země zaznamenaly pokles.

 

Zdroj :