COVID-19  •  Fokus HR  •  Aktuality z ekonomiky

Francie zavádí nový mechanismu na ochranu pracovních míst: Dlouhodobá částečná aktivita

[Translate to Tchèque:]

Novinku představila ministryně práce Elisabeth Borne. Opatření umožňuje společnostem, které čelí poklesu aktivity, snížit pracovní úvazky svých zaměstnanců výměnou za závazek zachování pracovních míst a školení. Mechanismus dlouhodobé částečné aktivity (APLD) by měl nahradit částečnou nezaměstnanost, která v době krize zachránila více než 9 milionů pracovních míst.  

Mechanismus se týká všech firem, bez ohledu na velikost a sektor působnosti. Společnost, která čelí trvalému poklesu činnosti, tak má možnost zkrátit pracovní dobu svých zaměstnanců, a to výměnou za závazek udržení pracovních míst. V případě propuštění zaměstnance z ekonomických důvodů bude muset státní správa přerušit výplatu příspěvku a požádat zaměstnavatele o vrácení dříve obdržených částek. Snížení pracovní doby zaměstnance nesmí po celou dobu trvání smlouvy překročit 40% zákonné pracovní doby na zaměstnance. 

APLD je pouze dočasné opatření, bude se vztahovat na kolektivní smlouvy a na dokumenty připravené zaměstnavatelem zaslané státní správě za účelem rozšíření, ověření nebo schválení, nejpozději do 30. června 2022. 

 

Zdroj: Ministère du Travail de l’Emploi et de l’Insertion, https://travail-emploi.gouv.fr/actualites/presse/communiques-de-presse/article/mise-en-place-d-un-nouveau-dispositif-l-activite-partielle-de-longue-duree-apld